Economic
Se interzice cumularea pensiei cu salariul. Ministrul Muncii a vorbit despre excepțiile legii
Ministrul Muncii propune o nouă lege care nu va permite cumularea pensiei cu salariul. De la lege sunt exceptate câteva categorii.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan a vorbit miercuri despre noua propunere de lege care a trecut de aprobarea guvernului. Noua lege interzice cumularea pensiei și a slariului dacă ambele venituri provin din sistemul de stat. Cei care sunt în situația menționată vor avea timp 30 de zile de la publicarea legii pentru a putea decide cu ce venit vor rămâne în continuare. Ministrul a anunțat că până la publicarea în monitorul oficial ar putea dura un an de zile pentru a fi o lege clară fără prea multe excepții. Câteva dintre excepțiile legi sunt persoanele care sunt în mandate clar stabilite de Constituție, dar și altele.
Se interzice cumularea pensiei cu salariul. Sunt peste 35.000 de persoane în situația descrisă
Ministrul Muncii a vorbit miercuri de noua lege pe care o propune. Bugetarii care încasează și pensie vor rămâne fără unul dintre cele două venituri. În mpmentul de față, în România sunt peste 35.000 de oameni care beneficează de aceste două surse de venit. Astfe, bugetarii vor fi nevoiți să aleagă în termen de 30 de zile cu care dintre venituri rămâne.
„Vorbim de o opțiune, un drept, nu de o obligație. Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere și e suficientă pentru a-și putea continua activitatea. În sectorul public însă, atunci când optează pentru prelungirea continuării activității, atunci se suspendă dreptul la pensie., a declarat Ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Raluca Turcan a explicat că proiectul prevede posibilitatea continuării muncii până la 70 de ani, în cazul celor care doresc. Această prevedere este aplicabilă atât în sectorul de stat cât și în cel privat. A lămurit că cei care decid să muncească după atingerea vârstei de pensinare își pot schimba decizia și să revină la pensie oricând. Mai exact, cei care continuă activitatea după vârsta de pensionare nu sunt obligați să rămână în câmpul muncii până la 70 de ani.
Excepțiile de la lege, după cum este enunțată acum
Decizia care suspendă cumularea veniturilor se aplică doar bugetarilor. Astfel, dacă după pensionare persoana în cauză se angajează în domeniul privat poate beneficia de ambele venituri. O altă excepție de la lege este legată de cei care sunt în funcții cu mandate definite clar de Constituție.
„Vorbim de o opțiune, un drept, nu de o obligație. Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere și e suficientă pentru a-și putea continua activitatea. În sectorul public însă, atunci când optează pentru prelungirea continuării activității, atunci se suspendă dreptul la pensie., a mai declarat ministrul.
Ministrul a motivat proiectul de lege ca o încurajare a vieții profesionale active. Nu vede acest proiect cao măsură de a face economie la bugetul de stat. Tot ea a mai spus că în România există peste 120.000 de persoane peste 65 de ani care au contracte de muncă pe lângă pensie.
Ministrul Muncii a atins și problema sporurilor și a salariului de bază. Nivelul salariului minim brut pe economie să fie de 2.300 de lei. Sporurile acordate să fie necesare, dar să nu depășească 20% din nivelul salariului de bază.