Polonia cumpara aur
Sursa foto: Pixabay

Economic

Polonia vrea să investească 5 miliarde de dolari pentru a cumpăra aur. Rezerva României de aur se aproprie de 100 tone

Polonia vrea să investească 5,5 miliarde de dolari pentru a cumpăra aur. Rezerva României este de doar 103,6 tone de aur. Cumpărarea aurului poate da o autonomie față de restul valutelor.

Banca Națională a Poloniei vrea să cumpere peste 100 de tine de aur în următorii ani. Cantintatea pe care polonezii doresc să cumpere este aproximativă cu total rezervei de aur a României. Guvernatorul Poloniei a motivat aeastă decizie prin indenpeneța pe care o poate oferi tranzacția. Rezerva de aur a României este de 103,6 tone. Rezervele internaționale ale țării, incluzând valute și aur de ridică la 39.992 milioane de euro, la 28 februarie 2021. Banca Națioanlă a României a înregistrat o scădere de 2 milioane de euro la finalul lunii februarie 2021 față de luna ianurie în ceea ce privește rezervele valutei

Polonia vrea să cumpăra aur în valoare de 5 miliarde de dolari

Banca Națională a Poloniei are de gând să demosntreze puterea economică a țării. Chiar dacă întreg globul se confruntă cu o criză medicală, Polonia vrea să își asigure independența față de dolar. În următorii anii guvernul polonez dorește să aibă în patrimoniu cel puțin 100 de tone de aur, pe lângă rezervele actuale. Cantitatea de aur ar valore aprozomativ 5,5 miliarde de dolari, preț raportat la valoarea actuală a minereului.

Guvernatorul Adam Glapinski este un susținător al acestei inițiative.

În momentul actula Banca Poloniei se poate lăuda cu 229 tone de aur. Jumătate dintre acestea au fost achiziționate în mandatul guvernatorului actul, Adam Glapinski. Amintin că în paralel, Banca Centrală poloneză a repatriat aproximativ 100 de tone de aur, ele fiind depozitate la Banca Angliei.

Guvernatorul Adam Glapinski este un susținător al acestei inițiative. El își promovează noua candidatură, iar tranzancțiile aurului îi pot aduce voturi în plus pentru a-și păstra poziția. El susținea în luna ianuarie că ponderea aurului în rezervele băncii ar trebui să ajungă la 20%, față de 9% cât este în prezent.

Rezerva Națională a României de aur este de 100 de tone. Ce operațiuni s-au efectuat în luna ianuarie din fondul rezervei internaționale

La 28 februarie 2021, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 35.139 milioane euro, față de 37.454 milioane euro la 31 ianuarie 2021, precizează Banca Națională a României pe site. La aceeași dată rezerva de aur s-a estimat la 4.853 milioane de aur pentru 103,6 tone. În curusul lunii au fost intrări de 2.557 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor și altele.

De asemenea, ieșirile au fpst mai mari. Suma se ridică la  4.872 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăti de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută. Aici este inclusă și rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro din februarie 2016 a Ministerului Finanțelor, în sumă de 2.147 milioane euro.

În ultimii ani mai multe bănci centrale din Europa de Est au început să investească în aur. Alături de acestea se poate observa și interesul Orientului Mijlociu și Asia pentru tranzacțiile de aur. Motode de a cumpăra aur este considerată o modalitate de a reduce dependența de active, precum dolarul. Plăţile României scadente în luna martie 2021 însumează circa 121 milioane euro. Plăți în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor,

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top