Ce se schimbă, de fapt, după moartea Reginei. Imperiul începe să se destrame
Published on
Moartea Reginei Angliei aduce cu sine o serie de schimbări importante în Regatul Unit. Imperiul începe să se destrame și deja au apărut state care nu îl mai vor pe monarhul britanic ca șef de stat. Este cazul statelor Antigua și Barbuda al căror prim-ministru a declarat că va cere convocarea unui referendum pentru ca ţara să devină republică în termen de trei ani.
După moartea Reginei Elisabeta a II-a și proclamarea ca rege a lui Charles al III-lea, prim-ministrul din Antigua şi Barbuda, unul din cele 56 de state aflate sub coroană britanică și foste teritorii ale imperiului, a declarat că va cere convocarea unui referendum pentru ca ţara să devină republică în termen de trei ani.
Gaston Browne și-a motivat decizia chiar în ziua în care Charles al III-lea a semnat documentele care îi confirmă statutul de rege.
„Acesta nu este un act de ostilitate sau consecinţa unor divergenţe între Antigua şi Barbuda şi monarhie, dar este pasul final pentru a închide acel cerc de independenţă, pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o naţiune suverană”, a declarat prim-ministrul Browne.
Cu toate astea, premierul a precizat că ţara sa va rămâne un membru devotat al Commonwealth-ului, chiar dacă va elimina monarhia prin referendum.
Nu sunt singurele schimbări care survin odată cu trecerea Reginei Angliei la cele sfinte. Imnul național, steagurile, bancnotele, dar și timbrele poștale vor suferi modificări importante.
De exemplu, toate steagurile din fața secțiilor de Poliție din Marea Britanie, precum și cele folosite pe navele militare au fost schimbate.
Regimentele militare au abordat „culorile reginei”, multe dintre acestea având și un EIIR brodat cu aur. În același timp, țările unde regina rămâne șef de stat, respectiv Australia, Canada și Noua Zeelandă, au steaguri personale ale acesteia, care erau folosite când venea în vizită.
Bancnotele cu chipul reginei vor fi înlocuite cu înfățișarea noului rege, însă acest lucru se va face în doi ani, fiind vorba despre un număr de peste 4,5 miliarde de bancnote în lire sterline din Regatul Unit cu chipul regretatei Elisabeta a II-a.