Cum îți dai seama că ai colesterolul crescut. 5 semne pe care le simți în corp
Colesterolul mărit este un factor care poate dăuna sănătății, deoarece poate bloca arterele și poate duce, mai departe, la infarct miocardic. Cum îți dai seama că ai colesterolul mărit, dacă ești femeie, și ce măsuri poți lua?
În vreme ce unii factori de risc pentru colesterol mare pot fi evitați – cum ar fi faptul că ai o dietă nesănătoasă, cu multe grăsimi animale și zahăr, că ești în categoria persoanelor supraponderale, că fumezi și îți lipsește complet activitatea fizică (ești mai degrabă sedentară) – alți factori, precum vârsta, istoricul familial și sexul nu pot fi modificați.
Dacă reușești să adopți și să îți menții un stil de viață sănătos și dacă mergi la medic în mod regulat, pentru a-ți testa colesterolul măcar o dată pe an, poți evita să te pomenești la un moment dat cu un colesterol mare care îți crește riscul pentru diverse afecțiuni cardiovasculare.
Este extrem de important să îți monitorizezi colesterolul mergând la analizele anuale de rutină, deoarece nu ai cum să-ți dai seama din felul în care te simți dacă ai sau nu colesterolul mărit. Deși colesterolul prea mare poate avea efecte adverse asupra sănătății tale, crescând riscul de evenimente cu potențial fatal, nu există simptome exterioare care să fie provocate de o valoare mare a grăsimilor din sânge. Singurul mod prin care poți afla dacă ai colesterol mare este să îți faci testele necesare de sânge: colesterol total, colesterol rău LDL și colesterol bun HDL.
Leziunile sau formațiunile moi, de culoare gălbuie, apărute pe piele (numite xantoame) pot indica o predispoziție genetică pentru problemele cauzate de un colesterol mare. Multe femei care se confruntă cu obezitatea sau care au diabet au, în același timp, un colesterol mare.
Estrogenul crește nivelul colesterolului bun (HDL)
Deși nu există simptome evidente ale unui colesterol mare, femeile în general sunt mai puțin expuse riscului de a suferi de pe urma colesterolului prea mare la o vârstă mai mică decât bărbații, potrivit informațiilor de la Asociația Americană a Inimii (AHA). Estrogenul, un hormon sexual feminin important, are tendința de a crește colesterolul bun (HDL), adică lipoproteinele de densitate mare, astfel că femeile tind să aibă un nivel mai mare comparativ cu bărbații.
Acest colesterol HDL poate să transporte cu el colesterolul rău (LDL), adică lipoproteinele cu densitate mică, înapoi în ficat, pentru ca particulele LDL să fie eliminate, reușind astfel să scadă în general colesterolul. Odată ce femeile ajung la menopauză, însă, nivelul estrogenului scade, și din această cauză ajung și ele să aibă un risc mai mare de a se confrunta cu niveluri mai mari ale colesterolului, care, cum spuneam, pot fi extrem de dăunătoare.
Niveluri mai mari ale trigliceridelor în premenopuază
Femeile aflate în premenopauză, înainte de instalarea propriu-zisă a menopauzei, tind să aibă valori ale colesterolului mai reduse decât bărbații, dar, cu toate acestea, par să aibă un nivel mai ridicat al trigliceridelor. Trigliceridele mărite, un tip de grăsime care se găsește în sânge, pot cauza de asemenea boli cardiovasculare. De aceea, este important ca atunci când mergi la analize să îți testezi și nivelul trigliceridelor. De regulă, trigliceridele sunt verificate în timpul testării pentru nivelul colesterolului, așa că poți afla aceste valori în urma recoltării de sânge, pe același buletin de analize.
Când e cazul să îți testezi colesterolul?
Asociația Americană a Inimii sfătuiește persoanele cu vârste de peste 20 de ani să își testeze colesterolul o dată la 5 ani sau măcar o dată la 4-6 ani. Ca să îți testezi nivelul colesterolului LDL în condiții optime, trebuie să nu mănânci înainte de această analiză. Medicii recomandă de obicei pacienților să facă analizele de sânge în cursul dimineții, înainte să mănânce (ultima masă ar trebui să fie în seara precedentă).
Persoanele peste 40 de ani și cele care prezintă alți factori de risc ar trebui să afle valorile colesterolului mai des: o dată pe an sau la recomandarea medicului.
Complicațiile colesterolului mărit
Hipercolesterolemia sau valoarea mare a colesterolului nu dă niciun fel de simptome, deci analiza de sânge este singură modalitate prin care se poate detecta dacă ai valori prea mari ale colesterolului seric total. Atunci când, însă, chiar există o cantitate prea mare de colesterol în artere și pe pereții altor vase de sânge (ateroscleroza), se pot produce anumite complicații, pentru că depunerile de grăsimi pot reduce circulația sângelui:
Infarct miocardic
Dacă fluxul sangvin către o parte a inimii este oprit (mușchiul inimii nu mai este irigat cu sânge), atunci persoana va suferi un infarct miocardic. Iată ce simptome indică un atac de cord la femei:
Senzație de presiune, strângere sau durere în centrul pieptului, care durează mai mult de câteva minute sau dispare și revine.
Durere sau disconfort la unul sau ambele brațe, spate, gât, maxilar sau stomac.
Dificultăți de respirație cu sau fără disconfort toracic.
Transpirație rece, greață sau amețeală.
Ca și în cazul bărbaților, cel mai frecvent simptom al unui atac de cord la femei este durerea sau disconfortul în piept, însă femeile sunt oarecum mai predispuse decât bărbații să aibă unele dintre celelalte simptome comune, în special dificultăți de respirație, greață, vărsături și dureri de spate sau de maxilar.
Accident vascular cerebral
În mod similar cu scenariul anterior, accidentul vascular cerebral (AVC) are loc la persoana cu hipercolesterolemie atunci când un cheag blochează circulația sângelui către o parte a creierului. Un accident vascular cerebral este o urgență medicală care pune viața în pericol și este esențial ca persoana să ajungă rapid la spital pentru a primi tratamentul adecvat. Simptomele unui AVC sunt:
slăbiciune facială (gura se poate lăsa într-o parte);
slăbiciune a unui braț (persoana nu poate ridica ambele brațe);
dificultăți de vorbire (vorbirea persoanei afectate devine neclară și confuză).
Cum îți scazi valorile prea mari ale colesterolului?
Colesterolul mărit poate fi gestionat prin schimbări în stilul de viață, dar poate fi nevoie și de tratament medicamentos. Dacă ai fost diagnosticată cu colesterol mare, este important să respecți indicațiile medicului.
Dieta și stilul de viață
Alimentația și stilul general de viață sunt foarte importante pentru a ajuta la menținerea unui nivel sănătos de colesterol și pentru a scădea valorile când acesta este prea mare. Chiar și femeilor cărora li se recomandă din start să ia medicamente pentru scăderea colesterolului, li se indică, de asemenea, un stil de viață sănătos deoarece astfel ajută medicamentele să funcționeze mai bine.
Iată cum să menții un stil de viață care contribuie la obținerea și menținerea unui nivel normal de colesterol:
Străduiește-te să ajungi și să te menții la o greutate corporală sănătoasă, consumând mai multe legume, fructe, pâine integrală, fasole, fulgi de ovăz și proteine slabe și mai puține grăsimi animale, prăjeli și zahăr. Dacă nu știi cum să-ți construiești meniuri sănătoase, care să îți aducă nutrienții de care ai nevoie, să te ajute să te simți sătulă, dar care să și contribuie la slăbit, cere sfatul medicului de familie sau al unui nutriționist acreditat.
Nu fuma. Fumatul produce multe daune în organism, inclusiv asupra vaselor de sânge. Dacă ești fumătoare înrăită și nu știi cum să faci să te lași de fumat, cere ajutorul farmacistului sau al medicului de familie.
Fii activă fizic zi de zi sau în cât mai multe zile de-a lungul săptămânii. Ideal, un adult ar trebui să facă mișcare moderată cel puțin 30 de minute în cinci sau mai multe zile pe săptămână.
Evită băuturile îndulcite cu zahăr și sucurile de fructe din comerț și alege în schimb să bei apă simplă sau cu felii de lămâie, ceai neîndulcit, cafea cu mai puțin zahăr sau deloc (ori poți folosi un îndulcitor natural fără calorii, pe bază de stevia) și redu cât poți de mult aportul de alți carbohidrați simpli, cum ar fi produsele de patiserie și bomboanele.
Bea alcool doar cu moderație, mai ales dacă ai trigliceride crescute. Dacă nu bei alcool deloc, este foarte bine, dar dacă bei, limitează-te la o porție pe zi.
Ia în considerare dieta mediteraneeană, care este bogată în legume, fructe, pâine integrală și pește. Folosește ulei de măsline (în loc de unt), mai multe condimente și mai puțină sare. Pune, deci, în coșul de cumpărături legume și fructe proaspete, pește gras, cum ar fi somonul, păstrăvul, macroul, sardinele și tonul albacore, alături de diverse tipuri de nuci, inclusiv nuci românești, pecan, migdale și alune de pădure (crude sau coapte, nu prăjite) și ulei de măsline.
Prin controale regulate, mișcare și atenție la ceea ce mănânci, este posibil să îți gestionezi grăsimile din sânge pentru a menține sănătatea inimii.
Medicația
În funcție de riscul general de boli cardiovasculare și de valorile colesterolului, medicul ar putea recomanda și un tratament medicamentos pentru scăderea colesterolului, cum ar fi o statină. Decizia se va baza pe riscul general al femeii de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral, alături de valoarea colesterolului LDL. Dacă ai deja boli vasculare sau dovezi de ateroscleroză, sau dacă ești la risc crescut de boli cardiovasculare, se recomandată cu tărie statinele, deoarece acestea tratează placa din artere și scad colesterolul LDL.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.