Știri interne

Se dau 3.900 de lei de la stat! Este informația momentului în România. Cine va primi banii

Se dau 3.900 de lei de la stat! Este informația momentului în România. Cine va primi banii

Este informația momentului pentru zeci de mii de români! Salariile din acest domeniu urmează să crească considerabil. Un debutant ar putea primi până la 3900 de lei pe lună.

Noua lege a Educației crează divergențe majore pe scena politică din România. Se pare că legea în varianta ministrului Educației, Ligia Deca prevede o creștere semnificativă a salariilor profesorilor.

Mai exact, salariul net de debutant ar urma să crească de la circa 2.600 lei, cât este în prezent, la aproape 3.900 lei.

„Ar trebui să ne uităm un pic la istoricul acestei propuneri, propunere din partea mediului de afaceri care a spus «niciodată meseria de profesor, care este critică pentru dezvoltarea României, nu va deveni atractivă, atâta timp cât salariile de intrare nu vor crește.

Nu-i nimic, ăștia mici să se chinuie, să învețe 5 ani, să facă naveta și când o să treacă de gradul 2 de vechime și o să atingă 10 ani de vechime în muncă, atunci să se aștepte la un salariu care îi ajută să supraviețuiască”, a spus Daniela Vișoianu, expert în educație, potrivit Aleph News.

Cresc salariile cadrelor didactice debutante

„Această solicitare a fost lansată şi în cadrul întâlnirii cu prim ministrul României. Domnul prim ministru a afirmat că sprijină creşterea salariilor cu precădere pentru debutanţii în învăţământ. De asemenea, am asumat că, odată cu adoptarea noii legi, vor fi alocate şi resursele bugetare necesare, inclusiv pentru salarizarea debutanţilor. În întâlnirea cu domnul prim ministru a fost asumată şi înfiinţarea unui grup de lucru care să se aplece asupra grilei de salarizare pentru sectorul învăţământ, care să vizeze şi creşterea salariilor debutanţilor şi refacerea grilei care vizează tot sectorul. (…) Aplicarea creşterilor salariale este în funcţie de adoptarea legilor educaţiei”, a spus ministrul Educației, la sfârșitul anului trecut, când a anunțat schimbarea Legii Educației.

Chiar și cu această creștere, România va rămâne tot la coada Europei în ceea ce privește salariile profesorilor. La polul opus se află Elveția, Luxemburg și Germania, țări care sunt în top la capitolul salarii în învățământ, iar veniturile anuale ajung la 10.000 de euro.

„La nivel european, salariile profesorilor din România, dacă analiza sau informația mea este corectă sunt cele mai mici. În orice caz, sunt pe ultimele două trei locuri în mod cert. Pe de altă parte, a corela nivelul salarial și prevederile legii cu pericolul că «vezi Doamne» s-ar putea întâmpla la fel și mai cer și alții, asta mi se pare o conduită, din punctul meu de vedere, care nu are legătura cu nevoia de a evalua corect financiar performanța profesorilor”., a declarat și Marian Staș, expert în educație, potrivit sursei citate.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top