Pensiile se recalculează, 5 milioane de dosare în 18 luni

Economic

Recalculare pensii, 5 milioane de dosare în 18 luni

Toate pensiile din România se recalculează. 5 milioane de dosare vor fi reevaluate în 18 luni. Ministrul Munii spune că așa se va face dreptate și majorarea pensiilor se va face pe baza contribuției și vechimii.

Pensiile românilor vor fi recalculate. Toate cele 5 milioane de dosare active în prezent la Casa Națională de Pensii vor fi recalculate. Raluca Turcan, Ministrul Muncii, afirmă că este vorba de o reformă totală a sistemului public de pensii.

Raluca Turcan: Pensiile vor fi recalcultate în funcție de vechime și studii

La Ministerul Muncii a fost constituit un grup de lucru format din angajați ai Ministerului, dar și specialiști de la Casa de Pensii, care vor intocmi algoritmul care va calcula pensiile.

Odată finalizată și găsită soluția optimă, pensionarii vor primii noile decizii de recalculare. Important de menționat este că Raluca Turcan a afirmat că toate dosarele nedigitalizate vor fi introduse în baza de date electronică.

Recalcularea pensiilor ar fi trebuit să înceapă în octombrie 2019, aşa cum prevede art. 157, alin. 2, din Legea 127 publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019.

„Direcţiile de acţiune sunt următoarele: în momentul de faţă începem evaluarea acestor dosare. Dosarele vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor.

Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 şi va conţine o formulă care va folosi indicatorii incluşi în aceste dosare reevaluate şi incluse în sistemul electronic al Casei Naţionale de Pensii.

Aşadar, există o componentă tehnică, de evaluare şi recalculare şi există o componentă legislativă, prin care noi pregătim o nouă lege care să înlocuiască legea 127, o lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate. (…)

Am văzut ce înseamnă ca în baza unei legi pervertite unii pensionari să fie mai egali decât alţii”,

a spus ministrul Muncii.

Surse: Nu vor mai fi necesare adeverințele de vechime

Surse din Ministerul Muncii au declarat pentru faxnews.ro că nu vor mai fi necesare adeverințe de venit. Aceasta este o problemă în prezent pentru cei care au lucrat la companii de stat desființate și al căror arhivă se află, majoritar la Bacău.

Chiar dacă în cartea de muncă în format vechi în care erau notate perioadele de angajare și funcțiile deținute, sporurile de toxicitate sau de risc, Casa de Pensii cerea și o adeverință care să ateste înscrisurile.

Recalcularea dosarelor de pensii, dar și reverificarea acestora va duce total la digitalizarea înscrisurilor și va corecta în unele cazuri sporurile pe care contribuabilul ar fi trebuit să le aibă în pensie.

Soluția îi va ajuta și pe cei care urmează să se pensioneze, drumurile spre arhivele unde sunt deținute cărțile de muncă sau adeverințele de salariat al unei companii spre firmele de arhivare ne mai find necesare.

VIDEO: Conferință de presă pe tema recalculării pensiilor susținută de Raluca Turcan

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Mihai

    1 februarie 2021 at 21:12

    Nu este clar despre ce vorbeste aceasta individa total nepregatita in domeniul muncii.
    Ce legatura are recalcularea pensiilor cu majorarea punctului de pensie?
    Ce legatura are reevaluarea dosarelor cu recalcularea pensiilor?
    Faptul ca Guvernul PNL + aliatii n-au inceput recalcularea pensiilor in oct. 2019 asa cum prevede Legea nr.127/2019 in mod intentionat pentru ca nu voiau sa mareasca punctul de pensie cu 40% nu-i indreptateste acum sa inceapa recalcularea pensiilor in baza unei legi pe care vor s-o proroge partial sau
    s-o abroge. Anuntarea recalcularii pensiilor acum este un praf in ochii pensionarilor pentru a distrage atentia de la majorarea punctului de pensie.
    Guvernantii actuali (dl. Citu ca ministru al finantelor in guvernul anterior) au mintit tot timpul anul trecut ca fondurile destinate cresterii punctului de pensie cu 40% sunt prevazute in bugetul de stat pe anul 2019 (buget asumat de PNL si nedezbatut in parlament) si in final au modificat Legea 127/2019 printr-o OUG si au diminuat fondurile prevazute in buget la nivelul de 14% fara nici-o explicatie documentata de ce mentionand doar ca nu sunt bani.Si culmea, asta in anul in care actualul prim-ministru a indatorat tara cu peste 100 miliarde de lei.
    Mai mult, din modul in care se lauda actualul ministru al muncii cu faptul ca va face recalcularea pensiilor lasa sa se inteleaga ca folosind o noua formula de calcul nivelul pensiilor va scadea.
    Este dureros ca noi, pensionarii de azi care am construit Romania pana in 1989 am asistat la distrugerea economiei tarii dupa 1989, la devalizarea fondurilor constituite pentru pensii si am ajuns sa vina niste nepricepute sa bata campii (ambele “ministrese” Alexandru si Turcan) sa ne stabileasca ele nivelul pensiilor in functie de cati bani hotarasc partidele din coalitia actuala.
    Ar fi interesant de stabilit cati din actualii pensionari vor mai fi in viata dupa ce doamna Turcan va termina de recalculat pensiile.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top