Reacția lui Traian Băsescu la condamnarea Elenei Udrea. Istoria relației lor

Știri interne

Traian Băsescu și condamnarea Elenei Udrea. Istoria relației lor

Elena Udrea și Ioana Băsescu condamnate la închisoare de Curtea de Apel. Traian Băsescu este așteptat să aibă o reacție.

Dacă faptele ei concrete pe frontul propăşirii neamului nu au depăşit limitele unor anchete penale, iar ale lui au depăşit doar limitele Constituţiei, relaţia lor a intrat în legendă. Şi legenda a devenit mit în Olimpul dâmboviţean când ea a fost supranumită Elena din Troia, iscând războiul politic de patru ani, iar el a intrat în istorie drept Zeus din Cotroceni, care şi-a pus partidul şi guvernul la picioarele ei încălţate cu pantofi Jimmy Choo.

Vezi și: Elena Udrea condamnată la 8 ani de închisoare cu executare

Filmul începe în 2004, când frumoasa şi proaspăta soţie a omului de afaceri Dorin Cocoş este pusă cap de listă între candidaţii Alianţei PNL – PD-L la Primăria Capitalei. Elena Udrea se căsătorise cu Cocoş în decembrie 2003, la Consulatul României la New York, şi nu au făcut nuntă nici până în ziua de azi. “M-am ferit să îmi aleg naşii, de teama posibilelor interpretări. Aşa că am rămas nemireasă, dacă pot spune aşa. Parcă mi-ar fi plăcut să fiu”, declara Elena Udrea, explicând că, din cauza politicii, n-a mai ajuns la altar. Oare cine ar fi trebuit să-i fie naş?

Naşul în politică l-a găsit oricum imediat după alegerile locale, când a intrat rapid în graţiile primarului Băsescu. Care a luat-o cu sine la Cotroceni, imediat ce a câştigat alegerile prezidenţiale în decembrie 2004. În februarie 2005, în ciuda stuporii generale, a numit-o şef peste Cancelaria Prezidenţială. Ea era membru al PNL încă din 2002, şi din partea PNL a candidat şi pentru postul de consilier municipal la Primăria Capitalei. Problemele doctrinare nu s-au pus însă în calea fericirii comune.

Întrebat de ce a ales-o tocmai pe Elena Udrea dintre toţi consilierii săi cu mai multă experienţă şi greutate profesională, Băsescu a ţinut să pună în valoare atuurile ei fizice: “Mi s-a părut interesant ca pe lângă nişte figuri acre să fie şi o persoană care arată bine”. Iar când frumosul său consilier a declarat într-o emisiune televizată că Norvegia are preşedinte, Băsescu şi-a asumat el personal greşeala intrată în antologie: “Îmi asum tot, inclusiv emisiunea”.

DEMISIE DE DRAGUL LUI

Traian Basescu așteptat să reacționeze dupa ce Elena Udrea a fost condamnată
Traian Basescu așteptat să reacționeze dupa ce Elena Udrea a fost condamnată

În octombrie 2005, Elena Udrea şi-a dat demisia de la Cotroceni. În presă apăruseră tot mai multe dezvăluiri legate de relaţiile soţului Dorin Cocoş cu grupul Petrache-Bittner, şi pe imaginea imaculată a lui Traian Băsescu începuseră să apară pete negre. Şi începuseră să apară şi insinuări despre o relaţie “nepotrivită” între cei doi. În 13 aprilie 2005 apare în Academia Caţavencu un interviu în care Elena Udrea este întrebată dacă este iubita lui Traian Băsescu. Răspunsul ei a fost: “Ştiţi de când aştept întrebarea asta? La întrebarea asta pot să vă răspund peste zece ani?”.

Astfel că ea şi-a sacrificat funcţia de dragul imaginii lui: “Astăzi, 21 octombrie 2005, am luat decizia de a demisiona din funcţia de consilier de stat în cadrul administraţiei prezidenţiale. Am constatat că ori de câte ori lupta preşedintelui împotriva marii corupţii a făcut un pas înainte, atât asupra mea, cât şi asupra altor persoane care susţin acest demers necesar, s-au declanşat atacuri profund nedrepte şi cu o virulenţă pe care numai teama de aplicare a legii o poate explica.

Chiar dacă nici una dintre acuzaţiile care mi s-au adus de mass-media nu demonstrează apartenenţa mea la vreun grup de interese economice nelegitime, nu doresc ca prin insinuările repetate la adresa mea să devin o vulnerabilitate a demersurilor preşedintelui României”. Întrebat cum comentează gestul consilierei sale, şeful statului nu a declarat nimic, spunând doar un politicos: “La revedere!”.

Dar şi el şi-a sacrificat consilierii de dragul ei. Andrei Pleşu şi Renate Weber l-au părăsit pe Traian Băsescu în urma unor majore neînţelegeri cu Elena Udrea, al cărui cuvânt a avut însă cea mai mare greutate în faţa preşedintelui. Şi relaţia cu Adriana Săftoiu a fost explozivă, conflictul soldându-se cu o despărţire definitivă şi cu ranchiună între vechea consilieră de imagine a şefului statului şi administraţia prezidenţială: Adriana Săftoiu a recunoscut ulterior că la Cotroceni Elena Udrea a fost o bombă cu ceas în echipa lui Băsescu: “Nu am făcut niciodată un secret că între mine şi Elena Udrea au existat diferenţe de opinie pe anumite chestiuni, dar nu a fost singura.

V-ar surprinde să auziţi că au existat astfel de diferenţe şi cu domnul Pleşu, cu doamna Renate Weber şi chiar şi cu domnul Săftoiu?”.

BILEŢELUL ROZ

După ce a plecat de la Cotroceni, Elena Udrea a devenit cea mai eficientă portavoce a lui Traian Băsescu, lansând de fiecare dată bătăliile acestuia cu inamicii – Tăriceanu, PNL, oligarhii, PSD etc. În ianuarie 2007, Elena Udrea a declanşat prima criză politică, aruncând “bileţelul roz” într-o emisiune la Antena 3. Scos din poşeta Elenei Udrea, bileţelul roz a declanşat un scandal interminabil pe scena politică, urmând o schemă care s-a repetat apoi, peste doi ani, în criza coaliţiei PSD – PD-L.

Bileţelul roz a dus la ruperea Alianţei D.A., la ieşirea PD de la guvernare şi la un război perpetuu între preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu.

VIZITE NOCTURNE LA COTROCENI…

Între timp, deşi nu mai era consilier prezidenţial, făcea vizite nocturne la Cotroceni, aşa cum a dezvăluit Jurnalul Naţional, Preşedinţia şi SPP, refuzând să explice scopul acestor vizite. Conform unor surse din Palatul Cotroceni, citate de presă, Elena Udrea intra foarte des în sediul administraţiei prezidenţiale, după ce şi-a dat demisia din funcţia de şef al Cancelariei prezidenţiale. Sursele amintite susţin că, timp de un an, ea şi-a păstrat chiar şi biroul din vecinătatea cabinetului lui Traian Băsescu.

Întrebată despre vizitele nocturne, Elena Udrea a răspuns sec: “Nu comentez”. Întrebat şi el de ce maşina Elenei Udrea intră noaptea la Palat, Traian Băsescu a spus sec: “Spuneţi o minciună. Confundaţi o maşină cu o femeie. Eu n-aş face confuzia asta”.

ŞI PE LUMINĂ, LA SPITAL

Vizitele au continuat şi la lumina zilei, când Traian Băsescu era internat la Elias, în mai 2006. Elena Udrea i-a adus bolnavului un platou cu prăjituri, întrucât şeful statului ar fi “mare amator de dulciuri”. La plecare, ea a declarat că i-a făcut lui Traian Băsescu “o vizită de curtoazie”, în care a discutat cu şeful statului pe diverse teme, una dintre acestea fiind gripa aviară. Udrea a spus că pe durata vizitei şeful statului a mâncat jumătate din prăjiturile pe care ea i le-a adus. “Este mare amator de dulciuri”, a precizat Elena Udrea.

“Am băut o cafea, am mâncat prăjituri. Am discutat despre faptul că nu are răbdare să mai stea în spital”, a relatat fostul consilier prezidenţial. S-au mai întâlnit şi în prezenţa familiilor. Când ea a împlinit 35 de ani, Traian Băsescu şi soţia au fost la petrecerea aniversară, la Poiana Braşov. În noaptea alegerilor din noiembrie 2008 au sărbătorit victoria împreună, la o cârciumă din Bucureşti. Şi în vară s-au întâlnit “întâmplător, la mare, la un restaurant din Neptun, de faţă fiind şi Dorin Cocoş.

La plecare, după miezul nopţii, preşedintele nu a dat declaraţii presei, în schimb, Elena Udrea a simţit nevoia să precizeze, prin intermediul unui comunicat al Ministerului Turismului, că întâlnirea a fost întâmplătoare.

ÎNFIPTĂ ÎN FRUNTEA PD-L

În februarie 2006, Elena Udrea se înscrie în PD şi primeşte automat funcţia de secretar executiv. Devine rapid unul dintre cei mai temuţi lideri ai partidului, asupra ei răsfrângându-se puterea şi influenţa înaltului ei protector. În timp-record devine coordonator al filialei Constanţa din care a provenit Traian Băsescu, şi partidul o menţine în funcţie, în ciuda revoltei publice generate în organizaţie şi soldate cu demisii şi manifestaţii de protest. I se dă apoi la alegerile din 2008 un colegiu într-un fief al PD-L din Bucureşti, pentru a fi sigură că va câştiga, iar după alegeri, când s-a negociat guvernul PD-L – PSD, a fost creat special un minister pentru Elena Udrea – Turismul.

Ba mai mult, aşa cum a scris Jurnalul Naţional la vremea respectivă, angajaţii de pe două etaje ale Guvernului au fost pur şi simplu daţi afară din birouri, pentru a i se face loc noii ministrese. La data de 31 decembrie 2008, tuturor angajaţilor Guvernului de la etajele 2 şi 3 ale Palatului Victoria li s-a comunicat că trebuie să plece din birouri; fără hârtii, fără acte, fără nimic, doar să iasă. Surse din Palatul Victoria au declarat pentru Jurnalul Naţional că Emil Boc a chemat la el angajaţi ai compartimentului administrativ al SGG şi le-a scris, personal, pe un bileţel, încăperile care trebuie eliberate urgent.

A DOUA CRIZĂ POLITICĂ GENERATĂ DE NUŢI

Telenovela a culminat cu a doua criză politică iscată, după toate aparenţele, tot din cauza Elenei Udrea. La 1 octombrie, PSD a fost forţat să iasă de la guvernare după ce social-democraţii au decis să înfiinţeze, alături de PNL, comisia de anchetă parlamentară împotriva Elenei Udrea. “Asistăm la o criză generată de orgoliul doamnei Udrea”, a explicat preşedintele PSD, Mircea Geoană, ruperea Guvernului, după ce în şedinţele Coaliţiei, Emil Boc îi somase pe pesedişti să renunţe la Comisia Udrea, sub ameninţarea că vor fi daţi afară de la guvernare

Pesediştii nu au fost daţi afară de la guvernare, ci au plecat singuri după revocarea lui Dan Nica. În scurt timp, Elena Udrea a devenit ministru peste două ministere, mai întâi plin şi interimar, pentru ca acum, când este interimar pe ambele ministere, să anunţe (ceea ce a şi făcut!) că se reîntoarce lângă Traian Băsescu, ocupându-se de coordonarea campaniei electorale a preşedintelui său.

CE SPUNE EA DESPRE EL

L-a cunoscut ca om în Cişmigiu. “Ne-am întâlnit la sediul PD unde era şi sediul Alianţei pe Bucureşti. Nu mi-am dorit să-mi fie şef, pentru că ne-a certat atât de rău, încât am rămas marcată”.

“Traian Băsescu avea obiceiul ca, după şedinţele consiliului, care se desfăşurau o dată pe lună, să-i strângă pe consilierii Alianţei vizavi, în Parcul Cişmigiu. Sedinţa se termina în jur de şase şi stăteam la terasă până noaptea târziu.

Era iunie, cald. Aşa l-am descoperit pe omul Traian Basescu”. “Nu am ales Cotroceniul, am ales Traian Băsescu. Întotdeauna am vrut să împing lucrurile înainte. De aceea m-am hotărât să intru în politică. (…) Aş-a l-am cunoscut pe Traian Băsescu. Am crezut în demersul lui din prima clipă. De aceea l-am urmat la Cotroceni”.

La Cotroceni: “A fost frumos, pentru că eram o echipă care se străduia, cu entuziasmul începutului, să facă cât mai multe. Îmi începeam ziua de muncă înainte de ora 9:00 dimineaţa. Erau sute de oameni care cereau audienţe. Preşedintele nu poate să-şi facă timp pentru toate, de aceea se întâmpla deseori ca întâlnirea cu oamenii să cadă în responsabilitatea consilierilor. Lucram multe ore după 18:00, când, oficial, se încheia programul de lucru. Dar îmi plăcea ce făceam”.

Intimitate: “Eu nu ştiu cum trăieşte. Nu doarme, nu mănâncă. Din ce am văzut, îi plac ciorba de pui şi supa de pui cu găluşte”. “Mi-a spus să nu mai port decolteuri aşa de adânci.” “Traian Băsescu e fericit! Constatam aseară un lucru… (…) pe la unşpe, douăşpe noaptea … constatam că are nostalgia Primăriei.

A iubit Primăria! Cum să spun, îi place ceea ce face acum, cred că este preşedintele pe care acest popor îl merită”.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top