curs 03.03.2021
Sursa foto: Pixabay

Economic

Euro la un nou nivel istoric pe 3 martie, SUA majoreaza tarifele vamale

Valoarea euroului îi sperie pe români. Moneda a atins o valoare istorică.

Banca Națioanlă a României a anunțat astăzi că valoarea euro a atins un nivel istoric. Toți românii care au de plătit datorii în eruo vor trebui să scoată din buznar mai mulți bani. Fericiti pot fi cei care au credite în dolari deoarece valoarea acestuia a avut astăzi o ușoară scădere față de ziua precedentă.

Euro la un nivel istoric. Cât a ajuns să coste o liră

BNR a anunțat cursul valutar pe ziua de astăzi, curs ce i-a întristat pe mulți. Moneda a ajuns la 4,8768 le, valoare aferentă unui euro. Această suma este cea mai ridicată valoare în fața bancotei națioanale din instorie. Un al moment în care prețul euroului a a avut o valoare asemănătoare a fost ăe 25 septembrie 2020. Atunci un euro ajungea la 4,8750 lei, la cursul BNR.

Și valoarea lirei sterline este în creștere. Astăzi, aceasta a ajuns la 5,64 lei față de 5,63 cât era la cursul valutar de ieri. Un motiv de bucurie poate fi scăderea dolarului. După ce ieri cursul arăta o valoare de 4,05 lei, astăzi prețul a scăzut la 4,03 lei. Momentul în care dolarul s-a clasat cel mai ridicat în fața leului a fost 23 martie. Atunci, un dolar costa nici mai mult nici mai puțin de 4,5316 lei.

Și aurul a avut parte de scăderi astăzi. Ieri un gram de aur avea valoarea de 225,4539 de lei. Astăzi prețiosul metal ajuns a coborât la 223,8538 lei. Recordul atins de aur în fața leului a fost pe 7 august 2020, când un gram valora 271,003 lei.

SUA majorează tarifele vamale pentru aluminiu

Statele Unite ale Americii au anunțat că tarifele vamale privind alumiuniul vor fi majorate pentru 18 țării, printre care și România. Departamentul american al Comerțului a anunțat decizia finală privind importurile de tablă de aluminiu.

Anul acesta secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross a anunțat că vor exsita majorări. Valoarea importurilor din cele 18 țări este de 1,96 miliarde de euro. Mai mult, autorităţile americane au stabilit că bunurile au fost vândute sub preţul de producţie.

Germania, este țara căreia i se aplică cele mai mai tarife vamale, între 49,4% şi 242,8%. Exporturile Germaniei de tablă de aluminiu spre SUA s-au ridicat la 286,6 milioane de dolari în 2019. Țările vizate sunt România, Bahrain, Brazilia, Germania, Croaţia, Egipt, Grecia, India, Indonezia, Italia, Oman, Serbia, Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Taiwan şi Turcia. 

În 23 martie 2018 tarifele vamale privind importurile de aluminiu era de 10% și de 25% pentru importurile de oțel, fiind aplicate producătorilor din Uniunea Europeana abia de la 1 iunie 2018.

Euro este moneda oficială a 19 țări din Uniunea Europeană, fiind un simbol reunoscut al unității europene. Bancontele și monedele euro au fost introduse în anul 2020, după o pregătire de 40 de ani. Banca Central Europeană și Comisa Europeană sunt entitățile care se ocupă cu menținerea valorii și stabilității monedei.

România poate adera la monedă dacă îndeplinește anumite condiții. Țara noastră ar trebui să aibă o stabilitate a prețurilor, rata inflației să nu fie mai mică de 1,5 puncte față primele trei state cu rezultate bune. Mai trebuie respectate finanțele publice solide și sustenabile, stabilitatea cursului de schimb, dar și ratele dobânzilor pe termen lung.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top