ATI Sibiu
Sursa foto: Pixabay

Știri interne

Mărturisirile medicilor de la ATI Sibiu au dus la deschiderea unui proces penal. Ce măsuri se iau în calcul

Noul scandal de la ATI Sibiu a scos în evidență modul în care sunt tratați pacienții. Cele trei anchete în derulare vor stabilii ce s-a întamplat de fapt.

Un fost angajat de la Spitalul Județean Sibiu a declarat în urmă cu câteva zile modul barbar în care sunt ținuți pacienții de la ATI. Acesta susține că pacienții cu insuficiență respiratorie sunt sedați și legați de pat. Ca urmare a modului în care cei de la secția ATI procedează, 70% din cei internați mor. Șeful ATI Sibiu susține că această metodă este o procedură reglementată care este în beneficiul lor. S-au deschis trei ancheta pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat.

Pacineții de la ATI Sibiu sedați și legați. Fostul angajat acuză medicii de omor

La începutul săptămânii în presa locală din Sibiu au apătur mărturiile unui medic din secția ATI care acuza spitalul. Afirmațiile acestuia au fost susținute și de un alt fost cadru medical din spital. Ei afirmă că în secția de terapie intensivă pacienții care nu pot respira sunt sedați și legați de pat. Mai mult, au mai spus că celor care li se aplică acest tratament sunt cu precădere cei care nu au apropiați în țară sau rude.

„Se miza mai mult pe oamenii care n-aveau aparținători, pe oamenii ai căror copii erau plecați în străinătate. Pe oamenii ai căror aparținători nu veneau la ușa modularului. Aia însemna că oamenii aceia nu au pe nimeni și atunci poți să faci ce vrei cu ei”, spunea fostul cadru medical sub anonimat.

Când angajiții întrebau de ce sunt legați pacienții, acestora li se răspundea că erau agitați și au fost nevoiți să îi sedeze. Fapt puțin probabil pentru persoane care abia pot respira, după cum susțin anomin fosții angajați. Gravele acuzații au fost însoțite și de poze cu mâinile și picioarele umflate ale pacienților. Cele mai grave probleme semnale sunt legate de modul în care pacienții sunt intubați. Fostele cadre medicale susțin că medicii preferă să intubeze pacienții cât mai repede pentru liniștea lor. Unii dintre ei neavând nevoie, susțin cei doi sub anonimat,

Spitalul neagă vehement acuzațiile

Șeful secției ATI de la Sibiu, Mihai Sava a negat acuzațiile făcute de foștii angajați. Acesta suține că metode folosită, de legare este o practică obișnuită în mai mai multe secții de terapie intensivă din țară. Tot el a recunoscut că aproape 70% din pacineții internați în secțiile ATI au murit.

Directorul de la Spitalul Județean Sibiu a încercat să explice metodele folosite de medici. El suține că cei de la ATI sunt intubați, au sondă, iar toate acestea reprezintă pentru anumiți pacienți un disconfort. Pentru a-i înpiedica pe aceștia să se detubeze sau să rupă anumite dispozitive este nevoie de sedare.

Trei anchte deschise în urma declarațiilor

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu a solicitat ieri Corpului de control a anchetă pentru secția unde au fost sesizate nereguli. O echipă formată din reprezentanți ai Corpului de Control și Inspecției Sanitare vor încerca să afle de partea cui este adevărul. Acesta a mărturist că acuzațiile sunt șocante. Pe lângă aceasta există o anchetă a Parchetului de pe lângă Tribunalului Sibiu, dar și o anchetă internă a spitalului.

Tribunalul Sibiu a anunțat că s-a deschis un dosar penal pentru cercetare de omor. Acesta s-a sesizat din oficiu, după ce mărturisirile au ajuns în spațiul public

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top