soladatii păzesc capitoliul
Sursa foto: Getty Images

Știri externe

Capitoliul va fi păzit de soldați până în mai. Incidentul din 6 ianuarie i-a speriat pe americani

Capitoliul va fi în continuare păzit de Garda Națioanală. După incidentele din 6 ianuarie americanii nu renunță la pază.

După atacul din 6 ianuarie asupra clădirii Capitoliului, Garda Națională a trimis mai mulți soldați să stea de pază. Misiunea soladților trebuia să înceteze pe 12 martie, dar s-a cerut o prelungire de două luni. Faimoasa clădire din Washington va fi sub paza a peste două mii de soldați. Asediul din ianuarie s-a sfârșit cu cinci victime, dintre care și un polițist.

Clădirea Capitoliului va fi sub paza soldaților până în mai

Pentagonul a anunțat marți că soldații Gărzii Națioanale vor rămâne să apre clădirea de alte altercații. Incidentul din 6 ianuarie în care mai mulți susținători ai fostului președinte, Donald Trump au pătruns în clădirea guvernamentală a pus pe foc poliția. Dupa nefericitul incident, s-au spornit măsurile de siguranță.

Pe 4 martie a fost speculat un nou atat la Capitoliu

“În această perioadă suplimentară, Departamentul Apărării va colabora împreună cu Poliţia Capitoliului pentru a reduce treptat prezenţa Gărzii Naţionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

De la acea dată au fost ridicate barieie pentru a proteja zona. Poliția a primit ajutorul Gărzii Naționale. În continuare, până în 23 mai clădirea va fi protejată de aproximativ 2.300 de soldați, jumătate din efectivul actual. Pentagonul a anunțat săptămâna trecută că a primit o cerere din partea poliției pentru a prelungi perioada în care soldații sunt prezenți la Capitoliu. Nu s-a precizat dacă cererea se bazează pe noi riscuri de asediu.

Pe 4 martie a fost speculat un nou atat la Capitoliu

La puțin timp după atacul de la Capitoliu, pe data de 4 martie a fost speculată o nouă amenințare. Camera Reprezentanților și-a schimbat orarul de vot după ce poliția Capitoliului a avertizat cu privire la riscurile de securitate. Votul ce privea o reformă politică s-a făcut mierucri nopate în loc de joi pentru a nu supune pe cineva la un risc.

Data de 4 martie are o semnificație pentru conspiraționiștii de extremă dreapta din SUA. Data de 4 martie a fost folosită între 1793 și 1933 ca dată de învestire în funcție a președinților SUA. Perioada lungă dintre alegeri și învestire era o soluție pentru o vreme în care viteza informației era extrem de redusă, iar instituțiile aveau nevoie de timp pentru a finaliza proceduri. Începând din 1933, data învestirii a fost mutată în 20 ianuarie, păstrând doar trei luni, față de șase, între alegeri și învestire.

Zeci de mii de oameni s-au strâns la începutulul anului în fața clădirii pentru a îl susține pe fostul președinte. Câteva sute dintre ei au reușit să pătrundă în incinta sediulul Congresului, iar altercațiile s-au sfârșit cu cinci victime. Amintin că cetățenii americani au dreptul să intre în clădirea administrativă și acesta este unul dintre motive pentru care s-a întârziat intervenția soldaților.

Joe Biden a fost invensit în funcție pe data de 20 ianuarie, când o lume întreagă a văzut momentul jurământului. Alături de acesta și Kamla Harris a depus jurământul pentru postul de vicepreședinte. Post ocupat prima oară de o femie în Statele Unite ale Americii. La ceremonia de investire, Lady Gaga a cântat imnul național.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top