salariu mediu în ianuarie
Sursa foto: Pixabay

Economic

Salariul mediu din România a scăzut. Premierul a anunțat că salariile bugetorilor pot fi plafonate și în 2022

Salariul mediu a scăzut în luna ianuarie. Se vorbește de mai multe reforme în guvern.

Salariul mediu din luna ianuarie a fost mai mic decât cel din lunile trecute. O cauză ar putea fi sporurile și bonusurile primite de sărbători. Cele mai mari pierderi la salarii s-au înregistrat în domeniul HORECA. Cei din IT au unul dintre cele mai bine plătite salarii. Față de luna decembrie, salariul mediu a înregistrat o pierdere de 255 de lei, afirmă datele Institutului Național de Statistică. Diferența dintre cel mai mare salariu net și cel mai mic a fost de aproximativ 6.000 de lei. Premierul a declarat că măsura de anvelopare a salariilor bugetarilor rămâne valabilă și pentru anul 2022.

Salariul mediu în România a scăzut în luna ianuarie. Cât au câstigat cei din domeniul HORECA

Slariul mediu net în România a ajuns în luna ianuraie la 3.395, cu o scădere de aptoximativ 6,2%. Mai exact, salariații au pierdut până la 225 lei la salariu în luna ianuarie față de luna decembrie. De asemenea, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.549 lei, cu 357 lei (-6%) mai mic decât în luna decembrie 2020. Trebuie să se ia în calcul faptul că luna decembrie are anumite sporuri care pot mării veniturile. Sfârșitul de an aduce multor salariați prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu.

Domeniul HORECA a avut cele mai mici salarii. Cei din IT au câstigat cel mai bine.
Sursă foto: insse.ro.

O altă cauză a acestei diferențe poate fi pusă pe seama nerealizării de producție sau a încasărilor mai mici. Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, între 16% şi 24%, s-au înregistrat în intermedieri financiare.

Domeniul HORECA a avut cele mai mici salarii. Cei din IT au câstigat cel mai bine

Domeniul HORECA este unul dintre cele mai afectate sectoare din cauza situației globale. Chiar dacă în unele stațiuni montane locurile de cazare au fost ocupate în proporție de 80%, luna ianuarie a adus salarii mult mai mici. Mulți turiști au preferat să renunțe la vacanțele de iarnă de pe pârtii și hotelierii au simțim. Valoarea unui salariu mediu brut din domeniul HORECA a fost de doar 1.732 lei în luna ianuarie. La polul opus sunt cei din domeniul IT, aceștiau au avut cele mai mari încasări. Un programator a avut salariul mediu de aproximativ 8.107 lei.

În sectorul bugetar s-au consemnat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă. Astfel: în sănătate şi asistenţă socială scăderea este de 2,6%), în administraţia publică de 1,3%), respectiv în învăţământ (-1,1%). Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%.

Premierul a anunțat că salariile bugetorilor pot fi plafonate și în 2022

Din cauza crizei econimice resimțită la nivel global, guvernul a anunțat că salariile bugetarilor vor fi plafonate și în anul 2022. Oficialul a dat detalii despre o viitoare reformă a companiilor de stat. De asemenea, prin noua lege a salarizării se va putea face o corelare între performanţa angajaţilor şi veniturile acestora. Plafonarea salariilor va rămâne la nivelul anului trecut.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top