Raluca turcan legea salarizarii
Sursa foto: Mediafax

Economic

Raluca Turcan a anunțat că reforma legii salarizării nu îi va afecta pe bugetari. Personalului TESA din sănătate nu i se aplică aceleași reguli

Raluca Turcan vorbește despre legea salarizării și asigură că bugetarii nu vor fi afectați. Ministrul Muncii dă vina pe PSD pentru excluderea personalului TESA din categoria de salarizare.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan popune o regândire a sistemului salarial din România pentru bugetari. Aceasta propune un salariu de bază la care să se adauge sporuri ce nu depăseșc 20% din nivelul salariului de bază. Astăzi, Ministrul Muncii a declarat pe pagina oficială că reforma nu va afecta veniturile familiilor bugetare. A explicat că eventualele eliminări de sporuri să fie compensate.

Raluca Turcan a vorbit și despre personalul tehnic, economic și social-administrativ (TESA) din sănătate nu intră sub incidența acestui proiect. Aceasta susține că Partid Social Democrat (PSD) a fost cel care a eliminat categoria din punctul de vedere al salarizării și au inclus-o în altă categorie.

Raluca Turcan a anunțat că reforma legii salarizării nu îi va afecta pe bugetari. Ce se dorește cu noul proiect

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat în urmă cu câteva zile că dorește să reorganizeze sistemul de salarizare bugetar. Ea propus ca nivelul salariul minim brut pe economie să fie de 2.300 de lei. Dacă va fi necesar să fie acordate sporuri, acestea să nu depăşească 20% din nivelul salariului de bază. Astăzi a simțit nevoia să explice decizia luată și să liniștească cetățenii, printr-o postare pe contul de socializare.

Ea susține că proiectul este unul benefic care va analiza sistemul de sporuri din țară și îl va reașeza pe principii corecte de ierarhizare. Ea a liniștit bugetarii și a spus că eventuala eliminare a unor sporuri o să fie compensată. Mai exact angajatul nu va piarde din venituri.

„Obiectivele sunt: eliminarea discrepanţelor salariale din sistemul bugetar; restabilirea ierarhiilor funcţiilor în cadrul domeniilor de activitate şi între domenii de activitate; reaşezarea coeficienţilor de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională de funcţii bugetare va compensa eventuala eliminare a unor sporuri, aşa încât în final angajatul să nu piardă şi, în plus, să avem o lege corectă; instituirea unui sistem de stimulare a performanţei”, a scris ministrul Muncii pe Facebook.

Personalului TESA din sănătate nu i se aplică aceleași reguli. Raluca Turcan aruncă vina pe PSD

Raluca Turcan susține în aceeași postare că PSD-ul este cel care a exclus personalul TESA din domeniul sănătății cu Legea salarizării neunitare. Social Democrații au exclus această categorie din familia ocupațională în care activează, din punctul de vedere al salarizării, și a inclus-o în altă categorie.

„Acest lucru înseamnă că li se aplică reguli diferite în ceea ce privește salarizarea – atât ca salariu de bază, cât și în privința sporurilor. Aproximativ 85% în familia ocupațională sănătate versus aproximativ 15% în cea de administrație, unde e inclus personalul TESA din sănătate acum.”, a mai spus Ministrul Muncii.

Pe 18 martie Ministrul Muncii a vorbit și despre interzicerea salariului de la stat cu pensia. Decizia nu se aplică pensioanrilor care lucrează concomitent și în domeniul privat. O altă excepție li se aplică celor care sunt în funcții cu mandate definite clar de Constituție.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top