Economic
România va putea adopta moneda euro peste opt ani. Leul rămâne aproape de maximul istoric
Analiștii cred că România poate adera la moneda Euro peste aproximativ 8 ani. Cursul valurat anunțat de BNR pentru 25 martie 2021.
Situația globală a avut un impact negativ asupra multor domenii. Economia a fost unul dintre cele mai afectate sectoare, iar analiștii CFA (Chartered Financial Analys) anticipează că moneda euro nu va putea fi adoptată prea devreme. Deficitul econimic se va resimți până în trimestrul II al anului 2022. Asociația CFA România realizează lunar sondaje privind cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică.
Moneda europeană fluctuează foarte mult în ultima perioadă. Euro rămâne aproape de cursul valutar anunțat ieri, dar și de maximul istoric atins pe 23 martie. Astăzi leul a avut o ușoară coborâre de -0.0022 față de moneda europeană. Nici celelalte monede frecvent folosite în țară nu se stabilizează.
România va putea adopta moneda euro peste opt ani. Sondajul analiștilor nu aduc vești bune
Analiștii CFA România cer părerea celor cu expertiză lunar prin intermediul unui chestionar. Din luna aprilie 2020 în caddrul sondajelor s-au adăugat întrepări suplimentare. Acestea vizează impactul pe care situația globală îl are asupra economiei locale. Rezultatele sonadajului efecatuat pe luna februarie relevă că cei mai mulți respondeți consideră că trecerea la moneda Euro poate fi posibilă abia peste opt ani.
„Cea mai mare parte a respondenţilor (peste 56%) anticipează ca acesta se va resimţi până în trimestrul II al anului 2022; deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 – valoarea medie a anticipaţiilor este 7,4%; evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2021 – valoarea medie a anticipaţiilor este +4,1%; datoria publică procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la peste 52%; anticipaţiile respondenţilor sunt de adoptare a euro de către România peste aproximativ 8 ani”, se arată în comunicatul CFA.
Rata inflației pentru o perioadă de 12 luni, mai exact martoe 2021- martie 2022 ar înregistra o valoare medie de 3,29%. Trebuie ținut cont că 69% dintre participanții sondajului estimează o majorare a aceste rate.
Leul rămâne aproape de maximul istoric. Valoarea celorlalte monede nu rămâne stabilă
Cei de la CFA au adus în discuție și schimbul valutar. În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 87% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,9182 lei pentru un euro, în timp ce, pentru orizontul de 12 luni, cursul mediu este 4,9708 lei pentru un euro.
Astăzi, moneda euro a ajuns la 4,8864 lei, în comparație cu 4,8886 valoarea la care se afla ieri. Aceasta rămâne aproape de maximul istoric din data de 23 martie, atunci moneda euro a atins maximul în valoare de 4,8888 lei.
Dolarul american a înregistrat o creștere dacă ne raportăm la ultimele cursuri valuatre transmise de Banca Națioanlă a României (BNR). Astfel, în urmă cu o zi, dolarul creștea până la valoarea de 4,1348 Lei, după o apreciere de +0,0212 Lei. Astăci, BNR a anunțat că dolarul a atins suma de 4,1361.
Nici lira sterlină nu scade. Moneda a atins azi o valoare de 5,6769 lei, având o creștere de +0.0103 față de ziua prcedentă. Francul elvețian este și el în creștere, 1 Franc elevțian a ajuns azi la 4,4223 lei.