Anunț de ultimă oră despre vreme! Atenționare din partea directorului ANM

Știri interne

Anunț de ultimă oră despre vreme! Atenționare din partea directorului ANM

Anunț de ultimă oră despre vreme! Atenționare din partea directorului ANM

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie a făcut noi precizări legate de evoluția vremii în următoarele zile. Sunt schimbări bruște, după cum anunță meteorologii. Urmează două zile de vară cu temperaturi care vor urca până la 30 de grade Celsius.

Caniculă urmată de vijelii puternice

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie a făcut un anunț cu privire la evoluția vremii din următoarea perioadă. Potrivit prognozei, vremea trece de la o extremă la alta, într-un timp destul de scurt. Urmează două zile de caniculă, iar apoi fenomene de instabilitate termică temporar accentuată.

“O vreme călduroasă, specifică sezonului cald, cu valori de temperaturi apropiate de pragul unei zile de caniculă, dacă luăm în considerare partea de sud-est a țării, acolo unde este posibil să consemnăm 33-34 de grade Celsius. În același timp, vorbim și de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată”, a declarat directorul ANM, pentru Antena 3.

Joi, 15 septembrie, de la orele 17.00 intră în vigoare o atenționare meteo de Cod Portocaliu care rămâne în vigoare până vineri, 16 septembrie, la ora 12:00. Atenționarea local zona Banatului, Crișana, vestul Transilvaniei, nordul Carpaților Orientali, acolo unde aversele vor fi torențiale vor fi însoțite de vijelii puternice.

Vorbim de cantități de apă pe intervale scurte de timp, care or să depășească 40-60 de litri pe metru pătrat, izolat 70 de litri pe metru pătrat, iar intensificările de vânt peste 80-100 de kilometri pe oră.

Directorul ANM anunță că și pentru vestul, centru și nord-vestul țării și zonele de munte, până mâine seară, la ora 21:00, rămâne în vigoare atenționarea meteorologică de Cod galben. Sunt așteptate perioade cu averse torențiale și cantități de apă de peste 25-30 de litri pe metru pătrat, izolat 40 de litri pe metru pătrat.

“Nu excludem să avem și în restul țării fenomene de instabilitate atmosferică și ploi abundente în zilele următoare”, precizează Elena Mateescu.

Cod galben de ploi și vijelii puternice

A fost emisă o atenționare tip cod galben de instabilitate termică temporar accentuată valabilă în intervalul 15 septembrie, ora 14.00 – 16 septembrie, ora 21.00.

În intervalul menționat, în vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Meteorologii anunță că perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică și ploi abundente vor fi în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile intracarpatice.

Cod galben de intensificări ale vântului, în intervalul de valabilitate 15 septembrie, ora 10:00 – 15 septembrie, ora 22:00. Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele vor depăși 80…100 km/h și temporar în sudul și estul Transilvaniei cu viteze în general de 55…65 km/h. Local și temporar, intensificări ale vântului se vor semnala și în regiunile sud-estice.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top