Știri interne

A murit Constantin al II-lea, fostul rege al Greciei

A murit Constantin al II-lea, fostul rege al Greciei

Fostul rege al Greciei, Constantin al II-lea, aflat la putere înainte de restabilirea Republicii în 1974, a încetat din viaţă marţi la Atena, la vârsta de 82 de ani, a anunţat postul public elen ERT, informează Agerpres.

Fostul suveran, care este văr al regelui Carol al III-lea şi naşul prinţului William, a murit în urma unui accident vascular cerebral. El fusese internat la Atena săptămâna trecută cu probleme respiratorii, potrivit presei elene. Domnia sa, care s-a întins pe o perioadă de nouă ani, a coincis cu una din cele mai tulburi perioade din istoria politică a Greciei.

A fost ultimul monarh din cei şase daţi de Casa de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Fiind descendent pe linie bărbătească al regelui Christian al IX-lea al Danemarcei, acesta şi-a păstrat şi titlul de Prinț al Danemarcei, fără să fie însă luat în calcul la succesiunea tronului. C

onstantin al II-lea a fost înlăturat de la putere de junta militară condusă de Georgios Papadopoulos. A rămas în exil timp de 40 de ani, întorcându-se în Grecia doar pentru câteva ore, în 1981, pentru a lua parte la înmormântarea mamei sale, Regina Frederica. Constantin al II-lea a declarat în mod repetat că susţine republica elenă, având în vedere că această formă de guvernământ a fost aleasă de popor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top