Știri interne

Bani în plus pentru cei cu pensii sub 2.000 de lei! Se întâmplă luna viitoare

Bani în plus pentru cei cu pensii sub 2.000 de lei! Se întâmplă luna viitoare

Vești bune pentru românii cu pensii sub 2.000 de lei! Peste trei săptămâni, cei care beneficiază de vouchere de energie urmează să primească a doua tranșă de ajutor pentru plata facturilor.

Veste bună pentru românii cu pensii sub 2.000 de lei! În trei săptămâni, cei 2,1 milioane de beneficiari ai voucherele de energie vor primi a doua tranșă de 700 de lei pentru plata facturilor. Prima tranșă le-a fost virată pe carduri în februarie 2023, iar a doua urmează să fie acordată în luna septembrie.

Recipienții cardurilor trebuie să cheltuie banii de pe cardurile de energie până pe data de 31 decembrie 2023. Românii cu pensii folosesc acești bani pentru a achita facturile la energie. De aceste carduri beneficiază peste patru milioane de persoane, iar bugetul total al programului este de 2,8 miliarde de lei.

Banii se acordă în două tranșe, cea de-a doua urmând să fie virată pe cardurile de energie ale beneficiarilor în luna septembrie, după cum a amintit fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

„Reamintesc faptul că din septembrie vom furniza alți 700 de lei pe cele 2,1 milioane de carduri”, a spus acesta.

Ajutorul poate fi utilizat pentru plata produselor precum electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Până în prezent, s-au emis și s-au distribuit peste două milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili și s-au soluționat 17.700 anchete sociale, pentru care sunt emise și distribuite carduri.

Sprijinul acordat persoanelor cu pensii mai mici de 2000 de lei pentru compensarea prețurilor la energie este în valoare nominală de 1.400 lei. Acesta poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe.

Prima tranșă, în valoare de 700 de lei, a fost acordată în luna februarie a acestui an, iar cea de-a doua se va acorda în septembrie. O veste bună este că aceste carduri, acordate românilor vulnerabili, cu pensii mici, nu vor dispărea ulterior. Tranșa din septembrie va fi, așadar, urmată de altele și în anul 2024. Comisia Europeană a sugerat însă sistarea subvenţiilor generate de războiul din Ucraina.

Prețurile la energie vor fi plafonate și în această iarnă
Vă amintim că recent, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în iarna 2023-2024, prețurile la energie vor fi plafonate, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut.

„Avem azi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm decontarea unor plăţi pentru furnizorii de energie pentru ca sistemul să fie în continuare perfect funcţional, cum a fost şi anul trecut cu preţuri plafonate.”, a spus acesta.

Continue Reading
To Top