Știri interne

Vechime în plus la pensie! Până când mai pot cumpăra ani de vechime

Vechime în plus la pensie! Până când mai pot cumpăra ani de vechime

Românii care doresc să cumpere vechime în muncă mai au la dispoziție două săptămâni. Până la data de 31 august, aceștia trebuie să încheie un contract cu Casa de Pensii și să cotizeze din propriul buzunar.

Anul acesta, românii care se apropie de vârsta de pensionare, dar nu au atins stagiul minim de cotizare, mai pot cumpăra vechime în muncă până la data de 31 august, conform OUG 163/2020. Până în prezent, Guvernul nu a luat nicio decizie în legătură cu prelungirea termenului.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, prevede actul normativ.

Contribuția lunară se calculează în funcție de salariul minim pe economie. De la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, prin urmare, contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 de lei, cât era în 2022, la 750 de lei în 2023. Așadar, contribuția la sistemul public de pensii va fi, anul acesta, de 9.000 de lei pe an.

Banii se pot plăti toți odată sau eșalonat, după încheierea unui contract cu casa de pensii. Se pot cumpăra până la 5 ani vechime în muncă.

În mai puțin de o lună, nu se va mai putea cumpăra vechime în muncă. Termenul nu a fost prelungit, Parlamentul refuzând inițiativa. Așadar, termenul limită a rămas data de 31 august.

Potrivit legislației în vigoare, pentru a ieși la pensie este nevoie de o vechime de 15 ani şi 35 de ani pentru pensia de limită de vârstă.

Inițial, termenul a fost stabilit pentru data de 31 august 2021, prin OUG nr. 163/2020, dar a fost prelungit până în 2023 în Comisia pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților.

Astfel, cei care doresc să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat pot face acest lucru prin semnarea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii până la finalul lunii.

Costul cumpărării unei luni de vechime în muncă este calculat prin luarea în considerare a contribuției la pensii, care este de 25%, împărțită la salariul minim pe economie, care este de 3.000 de lei. Astfel, costul unei luni de vechime în muncă este de 750 de lei, iar un an de vechime costă 9.000 de lei.

Continue Reading
To Top