Știri interne

Bani în plus la pensie! Vestea cea mare a venit direct de la Casa de Pensii

Bani în plus la pensie! Vestea cea mare a venit direct de la Casa de Pensii

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a venit cu ultimele precizări în ceea ce privește acordarea ajutorului pentru luna octombrie. Cine beneficiază de ajutor și ce sume se acordă mai exact?

Începând cu luna octombrie, pensionarii din România, inclusiv cei care beneficiază de pensii speciale, vor primi ajutoare financiare în valoare de 300 până la 500 de lei. Pentru a beneficia de aceste sume trebuie îndeplinite anumite criterii.

Conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), ajutoarele financiare sunt reglementate prin Ordonanța de Urgență nr. 168/2022. Acestea vor fi acordate pensionarilor din sistemul public de pensii și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, care au domiciliul în România și ale căror venituri lunare nu depășesc suma de 3.000 de lei.

Ajutorul financiar se va acorda persoanelor care beneficiază de următoarele categorii de venituri:

veniturile din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna octombrie 2023;
veniturile din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna octombrie 2023;
veniturile din salarii și asimilate salariilor, la nivelul lunii iulie 2023;
veniturile din drepturi acordate în baza legilor reparatorii cu caracter special, cu anumite excepții;
veniturile din indemnizația socială pentru pensionari acordată în baza OUG 6/2009.
De menționat că, acest ajutor financiar se acordă diferențiat. Astfel dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv, beneficiarii vor primi suma de 500 de lei. Se vor da 400 de lei dacă nivelul veniturilor lunare este între 1501 lei și 2.000 lei, inclusiv.

În fine, se va acorda o sumă în cuantum de 300 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Alte precizări făcute de CNPP

În plus, CNPP a făcut o serie de precizări privind acordarea ajutoarelor financiare în funcție de categoria de beneficiari. În cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaș și/sau beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaș în parte.

În plus, ajutorul financiar se acordă integral, chiar dacă veniturile plătite în octombrie 2023 sunt aferente unei fracțiuni de lună.

De asemenea, la stabilirea plafonului nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare lunii octombrie 2023. În ultimul rând, CNPP precizează că ajutorul financiar se acordă din bugetul de stat.

CNPP a tipărit taloanele de pensii/documentele de informare care au fost transmise CN Poșta Română SA pentru a fi distribuite către pensionari începând cu data de 01.10.2023.

Continue Reading
To Top