Economic

Anunț major de la BNR pentru toții românii cu credite bancare

Anunț major de la BNR pentru toții românii cu credite bancare

Sunt vești bune pentru români! După doi ani în care a explodat, ROBOR a ajuns la cel mai mic procent! Acest lucru înseamnă că ratele la bancă ale românilor care și-au făcut credit imobiliar vor scădea drastic. Iată despre ce este vorba, mai exact!

Creditele imobiliare le-au dat mari bătăi de cap românilor, în ultimii doi ani. După pandemie, ROBOR a explodat și a ajuns la un procent mult mai mare decât s-ar fin așteptat oamenii.

Ei bine, de această dată, sunt vești bune pentru cei care au plătesc rate la bancă, căci acestea vor fi mai mici.

Cu cât scad ratele la bancă ale românilor, după prăbușirea ROBOR

ROBOR se stabilește în momentul în care o persoană care un credit imobiliar, iar valoarea lui se poate schimba oricând. Cel la trei luni, denumit ROBOR 3M, a scăzut radical în urmă cu puțin timp. Este o veste pe care românii o așteptau de doi ani, timp în care valoarea lui depășit limite istorice.

În anul 2022, ROBOR a explodat și a ajuns la 8,21%, cea mai mare valoare din ultimii 12 ani. Aceasta a fost o veste devastatoare pentru români, căci au fost nevoiți să plătească rade mult mai mari la bancă. În cazul unora, acestea s-au dublat.

Însă, veștile bune nu întârzie să apară în anul 2024. Nivelul ROBOR 3M a scăzut, în luna ianuarie, la 6,13%. Acest lucru înseamnă că românii vor plăti rate mai mici la creditele imobiliare, căci și valoarea dobânzii la care bancile au acordat împrumuturile, va scădea.

Prețul locuințelor a început să scadă

În ultimii ani, prețul locuințelor din marile orașe a crescut din ce în ce mai mult, motiv pentru care din ce în ce mai mulți români au ales să nu renunțe la acest vis. Ei bine, sunt vești bune și din acest punct de vedere.

Apartamentele au început să se ieftinească, mai ales în marile orașe ale României. Cele mai scumpe locuințe se găsesc în Cluj-Napoca și București, unde prețul apartamentelor a început să scadă în zonele limitrofe și să stagneze în zonele cele mai căutate.

Continue Reading
To Top