Cum pot intra românii în posesia pachetelor cu alimente. Se schimbă regulile în 2024

Economic

Cum pot intra românii în posesia pachetelor cu alimente. Se schimbă regulile în 2024

Cum pot intra românii în posesia pachetelor cu alimente. Se schimbă regulile în 2024

Vești bune pentru români! Cum vor putea intra oamenii în posesia pachetelor cu alimente, dar și ce condiții trebuie să îndeplinească. Se schimbă regulile în 2024. Ce s-a stabilit prin proiectul de Hotărâre de Guvern (HG).

Începând cu anul 2024, românii cu venituri reduse vor beneficia de noi măsuri sociale destinate asigurării accesului la produse alimentare și mese calde.

Cum pot lua românii pachetele cu alimente

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern (HG) aflat în dezbatere publică, pachetele cu alimente vor fi distribuite în conformitate cu noile reguli propuse.

Conform Ordonanței de Urgență 115, adoptată către sfârșitul anului 2023, pentru perioada 2024-2027, vor exista două modalități de acordare a sprijinului material pentru categoriile defavorizate: tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde și pachete cu produse alimentare.

În ceea ce privește pachetele cu produse alimentare, normele programului, incluse în proiectul de HG, stabilesc că acestea vor trebui, în principiu, ridicate personal de fiecare beneficiar în parte. Potrivit avocatnet.ro, beneficiarii vor putea primi aceste pachete doar pe baza prezentării unui act de identitate valabil, a verificării identității pe lista beneficiarilor și a semnării pentru primirea produselor alimentare.

Cum se poate face ridicarea pachetelor

Românii care îndeplinesc condițiile pot ridica pachetele respective de la centrele de distribuție din localitatea de domiciliu. Este important de precizat faptul că autoritățile administrației publice locale vor stabili amplasarea acestor centre.

Pentru cei care nu se pot deplasa, autoritățile administrației publice locale vor asigura livrarea pachetelor cu alimente la domiciliu sau reședință. Detaliile referitoare la cantitățile și tipurile de produse incluse în pachete nu sunt cunoscute la acest moment, urmând să fie stabilite prin ordin comun al Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene și al Ministrului Muncii și Solidarității Sociale în termen de maximum 60 de zile de la aprobarea proiectului de HG.

Valoarea pachetelor va fi de cel mult 125 de lei. Acestea se vor acorda românilor o dată la șase luni. Cei ce vor beneficia de ele vor fi persoanele cu venituri mici, inclusiv celor care primesc ajutor de incluziune, familiile cu copii sau celor aflate în situații critice de viață. Autoritățile locale vor efectua anchete pentru evaluarea acestor situații.

Pentru ca noile reguli să intre în vigoare, proiectul de HG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. Aceste măsuri se adresează familiilor și persoanelor singure care au dreptul la ajutorul de incluziune, precum și persoanelor și familiilor aflate temporar în situații critice de viață, stabilite în urma anchetelor sociale efectuate la nivelul autorităților locale.

Continue Reading
To Top