Economic

Bunicii vor primi 1500 de lei dacă au grijă de nepoți. Lista seniorilor care pot fi beneficiari

Bunicii vor primi 1500 de lei dacă au grijă de nepoți. Lista seniorilor care pot fi beneficiari

Indemnizaţie de bunici în Ungaria şi Austria. Vârstinicii care sunt babysitteri pentru nepoţi mai încasează o pensie. Momentan, în România există doar sub forma unui proiect de lege.

Indemnizaţie de bunici pentru a suplini deficitul de forţă de muncă. Cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer va prezenta vineri, în planul său, un model adaptat cu succes al politicii familiale maghiare: Bunicii ar trebui să poată beneficia și în viitor de concediu parental.

Autoritățile au atras deja atenția în urmă cu câteva luni despre ideea „concediului bunicilor”. Scopul din spatele acesteia este clar: tinerii părinți, în special tinerele mame, nu ar trebui să sufere un recul major în carieră atunci când au copii.

Angajații importanți nu ar trebui să fie pierduți pe piață în timp ce copiii sunt încă îngrijiți în familie. „Sunt foarte mulțumită că cancelarul federal a inclus acum modelul concediului bunicilor în planul său austriac. Un astfel de concediu al bunicii nu numai că ne-ar oferi noi oportunități pentru piața muncii, dar ar rezolva și multe probleme existente în contextul îngrijirii copiilor”, a declarat deputatul Sachslehner pentru eXXpress.

„Dacă acest lucru înseamnă că multe femei cu un nivel de educație și calificare ridicat se întorc pe piața muncii cât mai devreme posibil, de ce să nu profităm de acest lucru?”, adaugă ea. De fapt, probabil că modelul este oricum deja o realitate în multe familii și ar trebui acum promovat.

Indemnizaţie de bunici de 1500 de lei. Vârstinicii care sunt babysitteri pentru nepoţi mai încasează o pensie

Și în România s-a discutat despre un proiect prin care bunicii care îi au în grijă pe nepoţi să primească o indemnizaţie în valoare de 1.500 de lei, în cazul în care părinţii revin la serviciu mai devreme de vârsta de doi ani a copilului, însă nu legea nu a fost adoptată.

Indemnizaţie de bunici. Bani de la stat pentru bunicii care au grijă de nepoți. Un proiect legislativ care prevede ca bunicii care au grijă de nepoții lor să primească o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea acestora se discută într-o comisie importantă a Camerei Deputaților.

Proiectul legislativ pare să aibă susținere din mai multe partide, fie că vorbim despre UDMR, PNL sau PSD. Cu toții își doresc trecerea acestui proiect tocmai pentru că, în momentul de față, România se confruntă cu o scădere a natalității, pentru că părinții nu mai au cu cine să își lase copiii acasă.

Mai exact, vârstnicii care stau cu nepoții ar putea încasa bani importanți de la stat. Suma propusă printr-un proiect de lege discutat de parlamentari este 1.500 de lei.

Deocamdată, liderii Comisie de Muncă au amânat luarea deciziei cu două săptămâni. Vestea bună este că proiectul legislativ ar avea parte de susținere puternică din mai multe partide, în special din direcția celor din coaliție: UDMR, PNL sau PSD.

Majoritatea aleșilor și-ar dori adoptarea acestui proiect din cauza faptului că, în momentul de față, România se confruntă cu o scădere a natalității.

Foarte mulți părinții nu mai au cu cine să își lase copiii acasă în momentul în care, legal, sunt obligați să meargă la locul de muncă.

Continue Reading
To Top