Economic

Cine sunt pensionarii care primesc mai mulţi bani la pensie în funcţie de anul naşterii. Tabelul care arată românii favorizaţi la recalculare

Cine sunt pensionarii care primesc mai mulţi bani la pensie în funcţie de anul naşterii. Tabelul care arată românii favorizaţi la recalculare

Românii vor primi bani mai mulţi la pensie, la majorarea din septembrie, în funcţie de stagiul de cotizare, grupele de muncă şi anul naşterii.

După indexarea pensiilor cu 13,8% în ianuarie, veniturile bătrânilor se majorează din septembrie, odată cu recalcularea pensiilor.

Fiecare pensionar va avea pensia recalculată în funcţie de mai mulţi factori, amintiţi anterior, astfel că procentele de creştere diferă de la om la om, însă există nişte tabele orientative în acest sens.

Oficialii au promis că pensionarii vor avea pensiile majorate de la data de 1 septembrie şi nicio pensie în plată nu va scădea. Tot atunci, va intra în vigoare și legea pensiilor care vine cu o nouă formulă de recalculare a pensiilor.

Noua formulă de recalculare va oferi pensii mărite celor care au lucrat mulți ani (ideal peste 35), va face grupele de muncă mai puțin importante financiar, dar nu îi va favoriza pe pensionarii care au lucrat sub 25 de ani.

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023.

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.

De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Cum află românii când se pot pensiona

Când mă pot pensiona – este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

Românii vor primi bani mai mulţi la pensie, în funcţie de anul naşterii

Românii vor primi o sumă de bani diferită la pensie, odată cu majorarea, iar procentul este diferit şi în funcţie de anul naşterii sau cel al pensionării.

Banii primiţi mai diferă şi în funcţie de sex, astfel că bărbaţii vor primi mai mulţi bani decât femeile, având în vedere vârsta de pensionare şi stagiul complet de cotizare.

De asemenea, este important şi anul naşterii, dar şi cel al pensionării, a explicat fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu, recent, la Antena 3 CNN.

Potrivit calculelor şi tabelelor prezentate la Antena 3 CNN de Doina Pârcălabu, cele mai mari procente de creştere se văd la românii născuţi în perioada ianuarie 1939-decembrie 1944 şi ianuarie-martie 2008, cu majorări de 20-27%.

În cazul lor, şi stagiul de cotizare este mare, de 30 sau peste 30 de ani, iar vârsta ieşirii la pensie în jur de 62-63 de ani.

Şi la românii născuţi în perioada aprilie 1945-septembrie 1946, creşterile sunt de până la 30%, la fel ca şi în cazul pensionarilor născuţi în perioada mai-septembrie 1948.

În cazul lor, şi stagiul de cotizare este mare, de 31-21 de ani, iar vârsta ieşirii la pensie în jur de 63 de ani.

Creşteri mari ale pensiei vor avea şi românii născuţi în perioada octombrie 1948-martie 1950.

La ei se mai observă stagii de cotizare de 34-35 de ani şi vârsta ieşirii la pensie, 64-65 de ani.

“Vor beneficia toți de această recalculare pentru că se aplică tuturor pensionarilor, iar celor care urmează să se înscrie la pensie li se va determina numărul total de puncte și li se va calcula pensia după această regulă.

Deci toţi vor beneficia de recalculare”, a explicat Doina Pârcălabu, fosta președintă a Casei de Pensii, recent, la Antena 3 CNN.

Continue Reading
To Top