Economic

Vești bune pentru pensionari! Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul mult așteptat

Vești bune pentru pensionari! Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul mult așteptat

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat joi că plata pensiilor pentru luna februarie este în plin proces de achitare.

Vești bune pentru pensionari! După ce Ministerul de Interne a anunțat că nu mai are fonduri suficiente pentru pensionari și că a fost nevoit să ceară Guvernului 27 de milioane de lei pentru a acoperi diferența, Daniel Baciu a transmis că pensiile românilor sunt plătite ca de obicei, în funcție de modul în care pensionarii au ales să le primească, pe card sau prin Poșta Română.

Vești bune pentru pensionari!

Președintele Casei Naționale de Pensii a transmis că în luna februarie pensiile vor fi plătite în perioada 1-15 prin Poștă, iar pe card banii vor intra pe 12 sau 13.

„Eu vreau să vă spun că în sistemul public, pensiile pe luna ianuarie au fost integral achitate. Suntem în plin proces de achitare a pensiilor pe luna februarie. Vreau să vă spun că deja 90% din suma pentru Compania Națională de Poștă a fost deja achitată către Compania Națională Poșta Română. Mâine facem și ultimul virament de 10% către Compania Națională de Poșta Română și tot mâine facem viramentul pentru toți beneficiarii care au optat ca modalitate de plată prin bancă, prin cont bancar.

Urmează ca băncile, ulterior, luni să alimenteze deja conturile pensionarilor care au optat pentru această modalitate de plată. Vreau să vă spun că nu sunt probleme, suntem în grafic cu toate plățile către beneficiarii noștri pensionari”, a anunțat preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, potrivit Gândul.

Ce se întâmplă cu indemnizaţia socială din februarie

Pensia medie a românilor de rând a depășit 2000 de lei în ianuarie, fiind cu 224 de lei mai mare decât în luna decembrie, ca urmare a indexării pensiei cu rata inflației.

Potrivit datelor CNPP, în luna decembrie au fost înregistrați 4,6 milioane de pensionari care au încasat o „pensie de rând” în medie 2.003 lei, o creștere de 224 lei față de luna precedentă (1.779) când pensia medie a fost cu doar 8 lei mai mare decât în luna noiembrie.

Cât privește tipurile de pensii, CNPP precizează că 3,65 milioane de pensionari s-au pensionat la limita de vârstă, numărul pensionarilor care primesc indemnizație socială de 1.125 lei (majorată de la 1 ianuarie de la 1.000 de lei) fiind de 1.145.867.

„În luna ianuarie 2023 există un număr de 1.029.805 beneficiari de indemnizații sociale pensionari din sistemul public de stat și 116.062 de beneficiari proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

Începând cu 01.01.2023 valoarea indemnizației sociale pentru pensionari a fost majorată la 1.125 lei conform prevederilor OUG 168/2022.

Precizare: În anul 2023 nu există niciun cuantum în plată mai mic de 1.125 lei. Subliniem faptul că, orice cuantum aflat sub acest plafon, la comunicarea la plată acesta se suplimentează cu diferența de la bugetul de stat, ca indemnizație socială, altfel spus beneficiarului respectiv i se achită suma de 1.125 lei”, a informat CNPP la solicitarea „Adevărul”.

Astfek, dacă un pensionar ar beneficia, conform contribuțiilor, de un venit lunar de 800 de lei CNPP îi suplimentează cu încă 325 lei, astfel încât să nu primească lunar mai puțin de 1.125 lei în tot anul 2023.

Pe lângă pensie, în funcție de cuantumul ei, pensionarii primesc câte 250 de lei pentru alimente, virați pe carduri o dată la două luni, și un ajutor pentru încălzire de câte 700 de lei prin cardul de energie de două ori pe an.

Continue Reading
To Top