Economic

7 lei/kwh după expirarea plafonului din momentul de față. Un furnizor de energie crește prețul de zece ori

7 lei/kwh după expirarea plafonului din momentul de față. Un furnizor de energie crește prețul de zece ori

Facturile vor crește considerabil din 2025, după ce plafonul impus de autorități va expira. Un furnizor deja a anunțat ce preț va avea după 31 martie 2025. Despre cine este vorba?

Facturi extrem de mari la curent pentru români

Facturi extrem de mari la curent pentru români. În prezent, prețul energiei electrice este plafonat, însă unul dintre furnizori a anunțat cât va costa un kwh după expirarea plafonării.

La ora actuală prețul pentru un kwh variază între 68 de bani și un 1,3 lei, în funcție de consum. După expirarea plafonului, furnizorul român Getica 95 spune că va avea un preț de 7 lei/kwh. La această sumă vor fi adăugate și alte taxe și tarife reglementate, scrie economica.net. Vorbim de un tarif de până la zece ori mai mare faţă de cel din prezent!

Așadar, furnizorul de energie va cere un preț de 7.000 de lei/MWh.

Amintim că acest furnizor este controlat de către omul de afaceri Viorel Tudose.

De asemenea, este de menționat că prețurile plafonate la energie electrică vor fi în vigoare până la data de 31 martie 2025.

Prețurile vor scădea în 2025

Anunțul furnizorului de energie este surprinzător și prin prisma faptului că experții spun că prețurile în acest domeniu vor scădea anul viitor.

De altfel, la momentul actual, plafonul impus de stat este mai mare decât kilowattul de la bursă.

Președintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, a spus că prețurile sunt în scădere pe bursă. Cu toate că arată că scăderea nu este una dramatică, arată că există.

„Dacă ne uităm strict la prețurile de pe bursă, prețurile sunt în scădere. E adevărat, nu o scădere dramatică, o scădere ușoară față de zilele de astăzi, dar totuși dramatică ceea ce înseamnă momentul în care s-a introdus plafonarea”, spune el.

Preț plafonat și pentru furnizori

Consumatorii nu sunt singurii care beneficiază de prețuri plafonate. Același lucru este valabil și pentru furnizori.

Prețul unui megawatt pe piața angro este în prezent limitat la 450 de lei. În afară de costul de achiziție, factura de energie include și taxele corespunzătoare.

Laurențiu Urluescu de la Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a explicat că prețul pentru consumatorul final, în adiție la costul energiei pure achiziționate de pe piața angro, cuprinde și alte taxe, precum tarifele de distribuție și transport, componente de furnizare, certificate verzi, componente cogenerare, accize și TVA.

În România, piața furnizorilor de energie este deschisă, oferind posibilitatea tuturor cetățenilor să-și aleagă furnizorul cu care doresc să încheie un contract.

Continue Reading
To Top