Economic

Noua lege: Ce distanță trebuie să fie între casă și gardul vecinului

Noua lege: Ce distanță trebuie să fie între casă și gardul vecinului

Limita proprietății și drepturile de hotar nu sunt ceva la care să vă gândiți foarte des. Dar atunci când este nevoie, merită să știți exact ce puteți și ce nu puteți face atunci când vine vorba de instalarea, repararea și utilizarea gardurilor.

Fie că există un litigiu cu privire la împrejmuire, fie că gardul trebuie înlocuit sau reparat, veți economisi bani și veți evita stresul serios dacă știți care sunt drepturile dumneavoastră în materie de delimitare. Așadar, pentru a vă asigura că știți, am decis să aflăm ce distanță trebuie să fie între casă și gardul vecinului, și ce scrie în lege, de fapt.

Codul Civil: Ce distanță trebuie să fie între casă și gardul vecinului?

Acest lucru s-ar putea să vă surprindă, dar este obligatoriu să aveți garduri, există o lege care prevede acest lucru, și anume Codul Civil. Sunteți obligat din punct de vedere legal să montați garduri doar în anumite condiții, conform Art. 560. din Codul Civil, care spune că „Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligaţi să contribuie la grăniţuire prin reconstituirea hotarului şi fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta.”

Cele mai frecvente sunt dacă locuiți lângă o cale ferată, dacă trebuie să împiedicați animalele să iasă de pe câmp și dacă actele de proprietate vă impun acest lucru. Cu toate acestea, există o mulțime de motive întemeiate pentru a pune garduri în jurul proprietății dumneavoastră, vorbin aici de siguranță și securitate, care sunt cele mai importante.

Un gard bine instalat, de bună calitate, va ajuta la menținerea lucrurilor protejate, a copiilor și a animalelor de companie, și alte lucruri afară, hoți și alți oaspeți nepoftiți. În plus, un gard, și porți, de bună calitate, instalat corespunzător, vă poate face proprietatea mai atractivă și să îi sporească semnificativ valoarea.

Ce scrie în lege, de fapt, referitor la distanța gardului

Dacă ne referim la cadrul legal, și anume Codul Civil, gardul nu poate fi construit decât cu o aprobare autorizatie de constructie, iar una din condițiile importante prevăzute de lege este că această construcție să nu fie mai inalt de 2m, o altă prevedere legală spune că poâi împărți costurile cu vecinul, dacă gardul este construit pe linia de hotar dintre cele două imobile.

Legislația Codului Civil, mai spune la articolul 561 că „Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate.”, dar distanța nu trebuie să fie mai mare de 2 metri de casa vecinului. Aceste aspecte, precum și construcția unui gard fără a avea autorizația de construcție, poate aduce amenzi considerabile celui care ia decizia de a face această copnsutrcție. Așa că, mare atenție când vă decideți să construiți gardul între proprietatea voastră și cea a vecinului.

Continue Reading
To Top