Știri interne
Sfântul Ioan Botezătorul – Tradiții și obicieuri
Sfântul Ioan sărbătorit pe 7 ianuarie, tradiții, obiceiuri și superstiții.
Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit de către creștini în fiecare an, la data de 7 ianuarie. El este cel care L-a botezat pe Iisus în apele Iordanului, dar și cel care a săltat în pântecele maicii sale Elisabeta, la auzul glasului Maicii Domnului. Sfântul Ioan s-a născut în cetatea Orini, cu aproximativ 6 luni înainte de nașterea Lui Iisus, având ca părinți pe Zaharia și Elisabeta. Îngerul Gravil a vestit lui Zaharia nașterea pruncului său, în timp ce acesta slujea la templu, iar pentru că el nu a crezut, a rămas mut până la alegerea numelui fiului său.
Există numeroase tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă an de an în această perioadă. Sărbătorile de iarnă se încheie cu Boboteaza, pe 6 ianuarie și Sfâantul Ioan pe 7 ianuarie. Aceasta din urmă este cunoscută și sub numele de Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Înaintemergătorul Domnului.
Una dintre cele mai vechi tradiții de Sfântul Ioan este Tontoroiul femeilor. În cadrul acestui ritual, nevestele mai în vârstă le primeau în rândul lor pe cele tinere, le stropeau cu apă din fântână și se adunau într-o casă unde petreceau fără bărbați. În această zi, femeile se considerau mai presus decât bărbații și își lăsau la o parte toate obligațiile de mame și soții.
Un alt obicei din străbuni este Iordănitul. Tinerii de peste 15 ani, se adună într-o ceată și iau de la preotul satului o căldărușă cu apă sfințită de la Bobotează. Conducătorul lui stropește pe toți cei întâlniți cu agheasmă și îi urează de bine. Cei udați sunt sănătoși și norocoși tot anul, iar iordăniții trebuie răsplătiți cu bani sau alte daruri.
De Sfântul Ioan se înmoaie gerul și temperaturile cresc. Se spune că cine este vesel în această zi, va fi vesel tot anul, iar cine bea in dimineața cestei zile agheasmă de la Bobotează va fi protejat de duhurile rele și de nenorociri pe tot parcursul anului. Mulți români își serbează ziua de nume, așa că în mai toate casele sunt petreceri și mese întinse în această zi de sărbătoare.
Acatistul Sfantului Ioan Botezatorul
Citeste Acatistul Sfantului Ioan Botezatorul cu multa evlavie in aceasta zi sfanta. Este grabnic ajutator la necazuri, suparari si primejdii.
Troparul, glasul al 4-lea
Proorocule și Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celei ce te-a născut și amuțirea părintelui tău s-a dezlegat la mărita și cinstita nașterea ta, și întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduiește.
Condac 1:
Prin tine izbăvindu-ne de tot necazul, după datorita mulțumire, pe tine apărătorul și fierbinte sprijinitorul nostru te rugăm, cel ce ai îndrăznire către Domnul, din toate nevoile ne slobozește pe noi ca să-ți cântăm: Bucură-te, sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!
Icos 1:
Înger înaintestătător, al cetelor drepților, tu ești Ioane proorocule, că strălucind cu dumnezeiasca lumină, luminezi pe toți cei ce laudă dumnezeiască pomenirea ta, și cu fierbințeală și dragoste te măresc și zic către tine așa:
Bucură-te, stea de lumină purtătoare lumii;
Bucură-te, făclie strălucitoare a toată făptura;
Bucură-te, cădere de pierire demonilor;
Bucură-te, ridicarea pământenilor celor căzuți;
Bucură-te, lumina necuprinsă de ochii omenești;
Bucură-te, adânc mare văzut de gândurile credincioșilor;
Bucură-te, că tu ești povățuitorul mântuirii;
Bucură-te, că luminezi inimile credincioșilor;
Bucură-te, dătătorule de bucurie al creștinilor;
Bucură-te, pierzătorul blestemului pământenilor;
Bucură-te, prin care se luminează făptura;
Bucură-te, prin care se gonește necazul;
Bucură-te, sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!
Condac 2:
Văzând toți prealuminata vedenia ta, proorocule, și noi zicem că preamăritul tău chip cu nepricepută înstrăinare nouă se arată, căci, atingându-te cu mana de creștetul Stăpânului, ai grăit așa: Aliluia!
Icos 2:
Înțelegere din buze întinate, cum este cu putință a lauda, numele tău, dumnezeiescule Ioane proorocule și cel mai întâi tuturor cetelor drepților? Ci rugăciune cu cântare aducem ție așa:
Bucură-te, luminătorul vedeniei celei neobișnuite;
Bucură-te, plinirea a multă lumină;
Bucură-te, lauda dumnezeiască a sfinților lui Hristos;
Bucură-te, cer cinstit al drepților lui Dumnezeu;
Bucură-te, cunoștința fără de număr ce o dăruiești cântăreților tăi;
Bucură-te, sănătate preaminunată îimpărțită credincioșilor;
Bucură-te, minune mult mărită de îngeri;
Bucură-te, cel ce ești rana demonilor de mult plâns;
Bucură-te, lumina mai strălucită decât soarele;
Bucură-te, zarea focului celui dumnezeiesc;
Bucură-te, luminarea și dulceața credincioșilor;
Bucură-te, povața și lumina orbilor;
Bucură-te, sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!
Condac 3:
Putere din cer, Ioane proorocule, dăruiește nouă celor ce lăudăm înfricoșătoarea și uimitoarea ta minune cea purtătoare de lumină și ca aurul strălucitoare și preamărită, că luminezi inimile credincioșilor, celor ce cu credință cântă lui Dumnezeu: Aliluia!
Icos 3:
Toată lumea te are pe tine mare apărător și bun ajutor întru nevoi; pentru aceea ca pe un apărător al credincioșilor, și grabnic izbăvitor, te cinstim pe tine, și întru pomenirea ta daruri ca acestea aducem ție:
Bucură-te, făcătorule de multe minuni;
Bucură-te, înțelepte dătător de poruncă nouă;
Bucură-te, fierbinte risipitor de vrăjmași;
Bucură-te, mângâietor al firilor celor necăjite;
Bucură-te, că te rogi pentru noi către Domnul;
Bucură-te, că tu pe tiranul îl gonești de la noi;
Bucură-te, că luminezi inimile credincioșilor;
Bucură-te, că îndepărtezi gândurile cele pline de răutate;
Bucură-te, fierbinte folositor al bolnavilor;
Bucură-te, mărgăritarul cel luminat al lui Hristos;
Bucură-te, prin care se luminează lumea;
Bucură-te, prin care s-a gonit vicleșugul;
Bucură-te, sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!
sursa foto: jurnaluldeilfov.ro