anpc proiect de lege
Sursa foto: Pixabay

Economic

Magazinele vor fi nevoite să afișese atât costul vechi cât și cel nou redus. Parlamanetul lucrează la o lege privind practicile neloiale din hypermarket-uri

Se schimbă modul de afișare a prețurilor atunci când sunt aplicate reduceri. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a propus un proiect care va obliga comercianții să afișese pe lângă prețul redus și cel mai mic preț din ultimele 30 de zile. La câteva categorii, precum alimentele termenul va fi de 10 zile. Noile reglementări pot intra în vigoare din 2022.

Parlamentul lucrează la o lege privind practicile neloiale. Directiva Europeană care va fi introduse dorește să pună pe picior de egalitate producătorii locali în negocierile cu marile lanțuri de magazine. Oficialii doresc să pună cât mai repede în aplicare noua lege, cel mai probabil în iunie 2021. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a menționat că un rol important în dezvoltarea produselor locare îl joacă și cumpărătorii.

Magazinele vor fi nevoite să afișese atât costul vechi cât și cel nou redus. Cum îi va ajuta noua lege pe micii comercianți

ANPC a elaborat un act normativ care vine în ajutorul clienților. Noua propunere de lege vine să clarifice modul în care magazinele aleg să aplice reduceri. Actul normativ care modifică HG nr. 947/2000 va obliga comerinații să indice orice reducere de preț clar, fiind indicat și prețul anterior cel mai mic din ultimele 30 de zile. Termenul de 30 de zile nu se va aplica la toate produsele. Cele alimentare sau perisabile prețul anterior cel mai scăzut se va limita la 10 zile înainte de aplicarea discount-ului.

Parlamanetul lucrează la o lege privind practicile neloiale din hypermarket-uri

De asemenea, ANPC-ul a luat în calcul și produsele care stau mai mult de 30 de zile la raft, precum instrumnetele de grădinărit, vesela etc. În cazul acestora prețul anterior reprezintă cel mai mic preț de la data punerii produsului pe piata, înainte de data aplicării reducerii de preț. Noua propunere ajută consumatorul să aibă o viziune mai clară asupra prețurilor, dar va împiedica și creșterea excesivă a prețurilot înainte de marile periaode de reducer, de tip BlackFriday.

Parlamanetul lucrează la o lege privind practicile neloiale din hypermarket-uri. Ce nu mai pot face retailerii

Parlamentraii doresc să transpună în legislația de stat o directică Europeană privind practicile neloiale. Această veste vine în ajutorul comercianților locali care vor putea să obțină un loc ma ușor în marile lanțuri de magazine. În urma legeii retailerii nu vor mai putea face anumite parctici în relația cu producătorii.

Potrivit legii le va fi interzis reltaileriilor să întârzie plata. Mai exact plata se va face în termen de maxim șapte zile pentru produse agricole. Pentru restul produselor plata va fi făcută până în 30 de zile calendaristice. Pentru produsele a căror durabilitate este mai mare de 12 luni sau intră în categoria produselor fără termen de valabilitate. termenul este de 60 de zile.

Retailerii nu pot solicita furnizorului plăți pentru deteriorarea sau pierderea de produse agricole. Mai mult, părțile nu se pot obliga reciproc să cumpere sau să vândă produse sau servicii de la sau către un terț. Ministrul Agriculturii a declarat că această lege nu va excluce toate problemele, dar este un pas important. El a amintit că pentru o bună dezvoltare a pieței locale cumpărătorii trebuie să caute să cumpere produse românești.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top