Sistemul de transport în comun din Londra. Oyster card universal de acces

Știri externe

Sistemul de transport în comun din Londra. Oyster card universal de acces

Londra, sistemul de transport in comun, retea de metrou complexa, retea de autobuze mare si Oyster cardul unic de acces si taxare

Londra este una din cele mai dezvoltate capitale Europene și pe măsură se află și sistemul de transport în comun pentru orașul fanion al Marii Britanii. Indiferent de tipul de transport în comun ales, autobuze, metrou, tren, există un singur card de acces denumit „Oyster”.

Oyster cardul universal la rețeua de transport în comun

Peste 3 milioane de oameni accesează zilnic cel mai vechi metrou din lume, metroul de la Londra. Accesul se face cu ajutorul cardului unic de transport Qyster, care poate fi încărcat cu bani sau abonamente specifice de transport pe zile, curse, zone de acces sau abonamente lunare pentru navetiști. Nu este deloc ieftin să te plimbi cu metroul prin Capitala din Marea Britanie.

Cardul de acces la transport in comun in Londra: Oyster.
Cardul de acces la transport in comun in Londra: Oyster.

O călătorie cu metroul în Londra costă cel mult 2,4 lire sterline în afara orelor de vârf, taxarea la metrou se face în funcție de zonele prin care ai trecut, timpul petrecut în metrou și magsitralele folosite.

Sistemul de taxare presupune validarea cardului Oyster la intrarea în stația de metrou și din nou scanarea acestuia la ieșirea din sistemul de transport subterean. Atunci se face și taxarea. Dacă nu este validat cardul la ieșire, sistemul aplică automat cel mai mare bilet de acces la metrou pe cardul Oyster la câteva ore după ultima intrare.

Sistemul de transport în comun din Londra, taxarea se face în funcție de orele de vârf și zonele tranzitate

Sistemul de transport în comun Londonez este bine pus la punct, trenurile de metrou și autobuzele sosesc rapid în stații și te plimbă ușor prin marea Londra, dar acest lucru costă destul de mult, comparativ cu sistemul de transport din București, care nu poate fi comparat ca resurse, ci doar la sumă.

Autobuzele și troileibuzele din Londra au un preț fix, indiferent de zonele tranzitate din Londra, respectiv 1,5 litre sterline per călătorie.

Metroul are sistem de taxare pe zone, după cum vă spuneam ceva mai sus, dar presuspune și niște plafoane zilnice peste care indeferent că ești turist sau locuitor nu poți fi taxat.

Orele de vârf sunt considerate în învervalele, de luni până vineri, de la ora 8:00 la 09:00 și seara de la ora 17:30 până la ora 18:30.

ZoneOre de vârfÎn afara orelor de vârfPlafon
Zona 1-22.90 £2.40 £7 £
Zona 1-33.30 £2.80 £8.20 £
Zona 1-43.90 £2.80 £10.10 £
Zona 1-54.70 £3.10 £12.00 £
Zona 1-65.10 £3.10 £12.80 £

Cele mai avatajoase călătorii sunt cele sub formă de abonament, Oyster care o gamă variată de pachete de acces la transportul în comun cu metroul sau autozul și pentru turiști și locuitori este recomandat să le cumpere pentru că la final vor cheltui mult mai puțin.

Indiferent de cât de multe obiective dorești să vizitezi trebuie să ții cont că Londra este un oriaș foarte mare și plimbarea în zonele 1-3 unde sunt principalele atracții, pe jos, este aproape imposibil de realizat. Distanțele fiind foarte mari.

Ca sa înțeleagă mai bine, „Transport for London” a publicat un videoclip pentru turiști și cei care nu cunosc detaliile sistemului de transport londenez, în care este explicat foarte ușor cum funcțioează lucrurile.

Odată achiziționat un Oyseter ai acces gratuit la anumite muzee și atracții turistice clasice ale orașului Londra.

Dacă ți-ai planificat o călătorie în Londra din timp, poți comanda cardul Oyster de acasă pentru a evita cozile interminabile la mașinăriile de reîncărcat cardul sau la clasicele bilete de acces pe suport de hârtie.

Pe site-ul Transport for London ai posibilitatea să comanzi cardul, să-l reîncarci și să consulți mereu soldul, ai acces la rute, sugestii pentru transport.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top