Învață să te protejezi de înșelăciunea online. Cum cumperivinzi în siguranță online
Sursa foto: Pixabay

Economic

Învață să te protejezi de înșelăciunea online. Cum cumperi/vinzi în siguranță online

Odată cu pandemia și modul ce cumpărare al oamenilor s-a schimbat. Dacă înainte preferai să te duci să vezi ce mai e nou prin magazine, astăzi majoritatea magazinelor au trecut online. Chiar dacă vrei să cumperi sau să vinzi ceva, pe internet trebuie să ți cont de câteva reguli. Verifica lista pentru a te protejaza de frauda online.

Cum te protejezi în mediul online să nu ți se fure datele

Infractorii cibernetici se folosesc de mai multe mijloace pentru a ajunge la conturile bancare. Cele mai folosite metode de aceștia sunt site-urile clonă. Acestea sunt pagini  care imită site-ul original, dar  are schimbat foarte puțin numele sau alte aspecte minore care pot trece nedetecatate dacă nu ești atent.

Alte modalități foarte folosite sunt cererae datelor prin SMS, email sau chiar ptin intermediul conturilor de socializare. Orice metodă ar folosi, atunci când cineva cere numărul cardului, data de expirare sau codul de siguranță (CVV), cel de pe spatele cardului, trebuie să îți ridice un semnal de alarmă.

Așa arată o încercare de fraudă online. În limbajul de specialitate numit phishing. Dacă infractorul află aceste date de pe cardul bancar te poate lasă fără banii din cont.

La ce trebuie să fii atent atunci când vinzi ceva online

Fie că vorbim de o achiziție nouă, sau vrei să vinzi geaca ce-a veche care nu îți mai place trebuie să fii atent la câteva detalii. În ultimii ani mai multe site-uri s-au specializat pe anunțuri de vânzare venite din parte oamenilor. Odată cu dezvoltarea acestei practici tot mai multe persoane se plâng că au fost păcăliți.

Trebuie să știi că orice mesaj primit în afara celor din chat-ul special de pe site-ul pe care ai produsul la vânzare poate fi o încercare de fraudă. De asemenea, pentru a încasa banii online nu este nevoie de datele de pe card. Tot ce este nevoie, este numărul contului în care vrei să primești banii. Mai mult, pentru a scăpa de această grijă poți apela la plata rambus, prin curier.

Campanii de informare online

Una dintre cele mai mari platforme de cumpărare/vânzare onlie a derulat în decembrie 2020 o campanie de informare online. Inițiativa acestora a avut un rol benefic. S-a constatat o creștere de la 26% până la 57% în rândul celor care au putut depista un atac de tip phishing.

În medie 1.000 de solicitări sunt primite lunar care atrag atenția tentativelor de fraudă de pe site-urile de profil, conform avantaje.ro. Compania a luat măsuri, iar în ultimele șase luni peste 2.500 de site-uri au fost șterse. Aceste site-uri erau de tip clonă și încercau să fure banii utilizatorilor.

Petru a plăti în siguranță cu cardul înrolează-l în sistemul 3D Secure pentru o protecție suplimentară a plăților online. Se recomandă folosirea unor parole sigure (cât mai complexe: formate din litere, cifre şi caractere speciale). De asemenea este bine schimbarea parolei folosite la un interval de timp cât mai mic, să existe parole unice pentru fiecare serviciu online în parte: pentru e-mail, pentru reţele sociale, pentru contul de internet banking etc.

Amintim că numele, numărul cardului sunt date cu caracter personal ce sunt protejate prin lege. Folosirea lor fără acordul persoanei în cauză se pedepsește contravențional. În cazul în care pe un site observaţi conţinut necorespunzător sau activităţi suspecte, raportaţi-le. Astfel, internetul devine un loc mai sigur şi mai curat pentru toţi utilizatorii.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top