cresc preturile la metrou
Sursa foto: Fanatik

Economic

Cartelele de metrou se pot scumpi. O majorare de 20% poate aduce 50 de milioane de lei pe an companiei

Metrorex poate mări tariful unei cartele după cinci ani. Ce venituri ar putea avea compania în urma majorării prețurilor.

Metroul, una dintre cele mai folosite modalități de transport în comun se poate scumpi. Din cauza situației globale compania a avut pierderi în ultimul an, iar majorarea unei cartele de metroul ar putea aduce venituri suplimentare. Ministrul Transporturilor a anunțat că tariful nu a mai fost modificat de cinci – șase ani.

Majorarea caretelelor de metrou pot aduce pe an 50 de milioane de lei companiei

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă a vorbir joi seară despre posibilitatea majorării tarifului la metrou. Acesta a recunoscut că nu a avut această discuție cu cei de la Mtrorex, așteptând noua conducere. Acesta a adus în discuție reticența oamenilor de a folosi mijloacele de transport îm comun care consideră că poate fi flexibilă soluția. Acesta a scos în evidență faptul că tariful unei cartele la metrou nu s-a modificat în ultimii cinci ani.

Ministrul vorbește de salariile de la Metrorex

„Dacă ne uităm la inflaţia din ultimii 5 ani, ar trebui măcar o ajustare în zona asta. Ar putea să ajute compania, nu va umple în întregime gaura, dar ar putea ajuta”, a afirmat Cătălin Drulă, la Digi 24.

Ministrul a arătat că o creștere de 20% al tarifului poate aduce companiei 50 de milioane de lei pe an. În momentul de față doar funcționarea. Cea mai nouă magistrală, Magistrala 5 are costuri de 175 de milioane de lei pe an pentru a putea funcționa. Magistrala are nevoie de o subvenție de 150 de miliaone de lei anual, având venituri de doar 25 de miliaone. Restul banilor sunt din bugetul național, povestește ministrul.

Ministrul vorbește de salariile de la Metrorex

Ministrul Cătălin Drulă a anunțat că salariile personalului Metrorex sunt cu 201 milioane de lei mai mari față de anul trecut. După ce anul trecut în septembrie s-a renegociat contractul de muncă colectiv, salariile au crescut cu 18%. Modificarea veniturilor a venit pe fondul situației globale și a dezechilibrului financiar.

„Diferența cheltuielolor cu personalul 2020-2021 este de 201 milioane de lei, numai creșterea. O companie care a ajuns să ceară subvenții de la stat de 1,1 miliarde de lei”, a spus Ministrul Transporturilor.

Cătălin Drulă a mărturisit că un consilier directoral Metrorex câstigă mai bine decât consilierii de ministru. Cel care ocupa funcția de consilier directoral al Metrorex are un venit lunar de 9.500 de lei în mână. Cu toate acestea, ministrul nu vrea să facă disponibilizări în cadul comapaniei.

Tot el a făcut acuzații grave privind încheierea contractului de anul trecut. În urma raportului Corpului de control s-au sesizat mai multe încălcări ale legii. Susține că vor fi sesizate mai multe instituții, printre care și Curtea de Conturi și DNA.

Metrorex are mai multe oferte, fiind adaptate pentru nevoile cetățenilor dar și ale turiștilor. Amintin că prețul unei cartele cu două călătorii este de 5 lei. Cei care aleg opțiunea de 10 călătorii plătesc 20 de lei. Abonamentul pe o zi costă 8 lei, iar cel pe o lună 70 de lei. Studenții și elevii beneficiază de o reducere, aceștia plătesc doar 35 de lei pe un abonament lunar.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. geo

    6 martie 2021 at 8:47

    în sfârșit bucurestenii au parte de ce și-au dorit ! taxe ca afară 😁

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top