Papa Francis vizita in irak
Sursa foto: Faxnews

Știri externe

Primul Papă care vizitează Irakul. Călătorie periculoasă pentru capul bisericii

Papa Francisc este primul cap al bisercii care va ține un pelerinaj în Irak. Suveranul Pontif va fi în permanență păzit din cauza ultimelor atacuri din țară.

Papa Francisc este primul Papă care vizitează Irakul. Suveranul pontif a ajuns în această dimineață în Irak, iar timp de patru zile va fi alături de enoriași. Capul bisercii nu a dorit să amâne pelerinajul în ciuda pericolului existent. Santitatea Sa este primul Papă care ajunge în țara greu încertată de războaie. Măsurile de siguranță vor fi unele din cele mai drastice.

Vizită istorică în Irak. Papa stă patru zile în țara musulmană

După ce a fost sfătuit să amâne vizita, capul bisercii romano-catolice a aterizat în această dimineață în Irak. Papa nu a ținut cont de atacurile cu rachete asupra unei bază militare, din această săptămână. Amintin că aceasta este prima vizită pe care Papa Francis o face de la debutul pandemiei. Invitația vizitei a fost inițiată de președintele irakian în iulie 2019, cu scopul de a ajuta țara să se vindece după război.

Care este programul papei în cele patru zile

O astfel de vizită a fost dorită de mai mulți predecesori. Ioan Paul al II-lea intenționa să plece în 2000, dar călătoria a fost anulată pe măsură ce tensiunile din regiune au crescut. Unii oficiali ai bisericii consideră că vizita Papei poate fi benefică pentru creștinism. În ultimele decenii, după izbucnirea războiului comunitatea creștină a scăzut de la 1,4 milioane la aproximativ 250.000 de creștini.

Care este programul papei în cele patru zile

În cadrul pelerinajul Papa se va întâlnii cu enoriașii creștini, dar și cu alte personalități altor alte religii. Întâlnirile cu liderii șiți au scopul de a îmbunătăți relațiile și de a stabili o bază pentru pace care să protejeze oamenii de toate religiile din Irak.

Timp de patru zile, șeful bisercii va avea un program cu multe întâlniri. Prima oprire va fi la Bagdad unde se va întâlnii cu oficialii politici. Mai târziu în aceeași zi va merge la să suțină o slujbă în fața a 10.000 de oameni. În locul ales de Papă, în 2010 au fost omorâte 50 de persoane.

Sâmbătă, a doua zi a călătoriei acesta va zbura la Najaf, un oraș sfânt pentru șiți. Acolo Papa Francisc va sta de vorbă cu Ayatollah Ali al-Sistani, un adept musulman în vârstă de 90 de ani. Francisc va ține și un discurs acolo și apoi se va întoarce la Bagdad, unde va săvârși Liturghia la Biserica Caldeeană.

Pentru celelalte zile sunt programate vizite în Erbil, un loc periculos momentan. Acolo au avut loc atacurile cu rachete din ultimele zile. După această vizită va pleca cu elicopterul spre Mosul, oraș ce a fost distrus de război. El va susține un discurs la o biserică din Qaraqosh. Mai târziu se va întoarce la Erbil, unde va sărbători o Liturghie în aer liber la stadionul de fotbal Franso Hariri.

Amintin că o mare parte din cetățeni au ales să plece din țară din cauza violențelor ce au debutat în 2003 după ce SUA a atacat Irakul. Agențiile de știri scriu că măsurile de siguranță vor fi la cel mai ridicat nivel. Cel mai probabil, Papa va călători în vehicule blindate însă nimeni nu va ști în care dintre autovehiculele din coloană va fi. De asemenea, măsurile de distanțare se vor menține cu strictețe. Papa Francisc a fost vaccinat la jumătatea lunii ianuarie.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top