Regatul Unit vrea să scade bugetul pentru ajutorul statelor aflate în război
Sursa foto: Pixabay

Știri externe

Regatul Unit vrea să scade bugetul pentru ajutorul statelor aflate în război

Regatul Unit scade bugetul pentru ajutor. Țările aflate în conflicte militare vor primii mai puțini bani.

Regatul Unit se confrunctă cu o criză sanitară majoră. După ieșirea din Uniunea Europeană, statul a fost grav afectat de stituația cu care se confruntă întreaga planetă. Potrivit unui document filtrat transmis sâmbătă, Anglia ar intenta să taie până la două treimi din sumele alocate pentru țările cu probleme.

Statele aflate în conflicte militare vor primii cu două treimi mai puțini bani

Regatul Unit a fost una dintre cele mai afectate țări de situația globală. Pentru a reveni pe linia de plutire, țata trebuie să ia niște decizii drastice pentru a ține econimia la un nivel cât mai aproape de normal. Potrivit documentului apărut astăzi mai multe țări aflate în conflitc vor pierde sume considerabile.

Ajutoarele pentru Siria ar urma să fie tăiate cu 67%, cele pentru Libia cu 63%, pentru Somalia cu 60% şi pentru Sudanul de Sud cu 59%, potrivit unui raport al Ministerului Afacerilor Externe britanic obţinut de site-ul openDemocracy. Documentele sugerează că programul de asistenţă umanitară bilaterală va fi redus de la 1,5 miliarde de lire la 900 de miliarde de lire sterline. În urma scăderii ajutoarelor, mai multe state ar putea avea pierderi de vieți omenești din cauza sărăciei, foametei sau criza apei potabile.

Partidul Laburist nu este de acord cu decizia actuală

Laburiștii, opozanții partidului lui Boris Johnson critică dur decizia conservatoriior. Preet Kaur Gill, secretarul pentru dezvoltare internaţională a scos în evidență daunele. Aceste modificări au putea destabiliza și mai mult țările vulnerabile.


“Acesta este un semnal cu privire la impactul asupra lumii reale pe care decizia motivată politic a guvernului de a-şi abandona angajamentul de căpătâi referitor la ajutoare îl va avea asupra populaţiilor celor mai vulnerabile din lume”, a declarat Preet Kaur Gill.

Acesta a mai precizat că deciza conservatorilor aduce o pată neagră asupra imaginii de Regat Unit Global. Tăierea fondurilor ar putea declanșa crize umanitare grave. Țările deja afectate de conflictele militare se bazează pe aceste ajutoare pentru a asigura un trai la limita decenței. Pierdea celor două treimi ar putea provoca crize sanitare. Tot el susține că această decizie poate duce la pierderi de vieți omenești.

Un reprezentat oficial al guvernului britanic a ținut să spună ca decizia nu este una finală. Fiecare program în parte va urma să fie analizat. Decizia luată a fost pusă pe seama situației econimice în care țara se află. Acesta a reamintit că Regatul Unit este în continuare unul dintre cei mai importanți donatori la nivel mondial. Anglia va cheluti mai mult de 10 miliarde de lire doar în acest an pentru a lupta împotriva sărăciei, pentru a combate schimbările climatice. Mai multe oraganizații caritabile au judeat drastic decizia.

Decizia guvernului de a reduce asistența pentru Yemen a fost un al subiect sensibil pentru cetățeni. Regatul Unit a promis pentru această ţară în 2021 un ajutor de cel puţin 87 de milioane de lire, o scădere semnificativă faţă de cele 160 de milioane de lire în 2020 şi de cele 200 de milioane de lire în 2019.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top