studenți norvegia buget
Sursa foto: Pixabay

Economic

Norvegia vrea să finanțează studenții din străinătate cu 1,1 miliarde de euro. Câți bani alocă țara noastră

Norvegia investește de trei ori mai mult în învățământul universitar față de România. Cum pot sudia românii peste hoatre.

Norvegia are o nouă strategie pentru învățământul universitar. Aceștia vor să aloce 1,1 miliarde de euro pentru studenții care decid să urmeze cursuri și în afara țării. Suma despre care se vorbește ar da tuturor studențiilor șansa să studieze peste hotare. România are alocate 535 milioane de lei pentru bursele tuturor elevilor români, indiferent de vârstă. Suma pe care Norvegia o cheltuiește doar pentru sprijinul studențolor care studiază în afar țării este de 330 milioane de euro.

Ce strategie are Norvegia pentru a aloca cele 1,1 miliarde de euro

Norvegia investește în edcuația studențiilor pentru a avea forță de muncă specializată. Aceștia doresc ca tinerii din țara lor să studieze o perioadă din facultate peste hotare pentru a dobândii abilități cât mai diverse. În momentul de față țara chelutuiește 330 milioane de euro pentru bursele celor care decid să plece la studiu afară. Guvernul de la Oslo vrea să crească această sumă la 1,1 miliarde de lei. Această creștere ar însemna posbilitatea mai multor studenți să plece în afară.

Situația cu care se confruntă întreaga planetă a dat puțin peste cap planurile. Acum tinerii se gândesc de două ori când vine vorba de studiul în afară, costurile sunt mai mari și pot apărea mult mai ușot probleme. Norvegienii aveau ținta ca 20% dintre studenți să urmeze cursuri și în afară. În momentul actual doar 16% din cei înscrisi la faculatate au decis să plece peste hotare.

Studenții norvegieni vor putea și lucra dacă aleg să studieze peste granițe

Cei care alegeau să plece pentru studii prin finanțare de la bugetul de stat nu putea lucra în paralel. Guvernul norvegian se gândește să permită acest lucru pe viitor. Pentru a fi posibilă această acțiune, norvegienii vor trebui să introducă o excepție de de la legea existentă. Acest lucru a fost luat îm calcul pentru a putea cât mai multi studenți să plece peste hotare, indiferent de situația materială.

Cei din Norvegia se gândesc să facă din u niversitățile lor un punct de atracție internațional. În momentul de față cei mai mulți studențo străni vin sunt chinezi, suedezi, nemți, danezi, sirieni, nepalezi, indieni și iranieni.
Opozanții spun că un target de 50% al studenților care studiază peste hotare va avea un efect negativ economiei.

Care este bugetul de stat pentru învățământul românesc

Bugetul pe anul 2021 a fost aprobat în România. Țara noastră a decis să aloce educației universitare și post universitare 6,2 miliarde de lei. Dacă transformăm suma în euro, reiese undeva la 1,3 miliarde de euro. Amintin că populația României este de trei ori mai mare față de cea a Norvegiei. Regatul scandinav are aproximativ 5,3 milioane de locuitori pe când în România sunt aproximativ 20 de milioane.

Cel mai cunoscut mod în care studenții pot pleca să studieze în afară, în România este cu ajutorul burselor Erasmus. Progranul de finanțare Erasmus+, este un program al Uniunii Europene pentru educați, formare și sport. În perioada 2014-2020 a avut un buget de 14,7 miliarde de euro și permitea unui număr de 4 milioane de participanți să studieze în străinătate. Din numărul total, aproximativ 130.000 au fost studenți români. Cei care sunt interesți pot vorbi cu secretariatul facultății din care fac parte pentru a vedea ce contracte are facultatea la care studiază sau pot inta pe site.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top