egele poporului Zulu a murit. A luptat 50 de ani pentru identitatea culturală
Sursa foto: Digi24

Știri externe

Regele poporului Zulu a murit. A luptat 50 de ani pentru identitatea culturală

Regele Goodwill Zwelithini a murit la 72 de ani. În urma unor afecțiu acesta a pierdut lupta cu viața. Tronul va fi discutat între cei 28 de moștenitori.

Cel mai mare grup etnic din Africa de Sud și-a pierdut regele. Goodwill Zwelithini, conducătorul poporului Zulu a murit la vârsta de 72 de ani din cauza unor probleme de sănătate. El a fost internat săptămâna trecută în KwaZulu-Natal din cauza unor probleme cauzate de diabet. Moștenitorul la tron va fi ales din cei 28 de copii ai săi, regele Zulu având mai multe soții. Familia Regală africană a fost deoseori judecătă pentru modul în care cheltuaiu banii. În 2012 regele i-a fost cerut să reducă cheltuielile.

Regele Goodwill Zwelithini a murit la 72 de ani

Regele Goodwill Zwelithini a fost conducătorul poporului Zulu mai bine de cinci decenii. Unul dintre cei mai cunoscuți monarhi și datorită perioadei lungi de domnie. Regele Zulu a fost internat in spital în urmă cu o săptămână. Probleme provocate de diabet s-au agravat și nu a mai putut fi salvat, vârsta spunându-și cuvântul.Poporul pe care l-a condus este cel mai mare grup etnic. Anunțul decesului a fost făcut de premierul regelului. Acesta a ținut să mulțumească poporului pentru suport și rugăciunile oferite în aceste clipe de doliu.

Regele națiunii zulu, regele Goodwill Zwelithini, a fost un descendent direct al regelui Cetshwayo, care a condus națiunea zulu în timpul războiului cu britanicii din 1879. La 23 de ani a urcat pe tron după moartea tatălui, dar a fost încoronat oficial abia în 1971 din cauza amenințărilor cu moartea. Acesta s-a lupatat în cele cinci decenii de domnie pentru a proteja obiecieriurile și identitaea culturală a poporului.

Regele Zulu judecat aspru din cauza cheltuielilor exagerate

El și-a asumat rolul de custode al tradițiilor și obiceiurilor și de-a lungul timpului a reinventat mai multe practici culturale. Umhlanga cunoscută și sub numele de Reed Dance, ceremonia ce are ca scop sărbătorirea virginității în rândul fetelor. Ritualul care presupune dansul făcut de tinere fete a născut de-a lungul timpului mai multe ccontroverse. Suținătorii au afirmat că de fapt este un mode de conștentizare a bolilor cu transmitere sexuală, fiind o provincie destul de afectată din această cauză.

Regele Zulu judecat aspru din cauza cheltuielilor exagerate

Controversatul rege are 28 de copii și sașe neveste. Urmașul la tron nu este stabilit încă. Cu o familie atât de mare și cheltuielile erau pe măsură. În anul 2012 regele a cerut guvernuli African să construiască un palat pentru ultima sa soție. Costurile noii construcții de ridicau șa 700.000 de dolari.Cea de-a şasea sa soţie, regina Zola KaMafu, locuieşte cu cea mai bătrână soţie a sa, regina Sibongile KaDlamini. Regina Mafu, cum este ea numită uneori, este singura regină fără un palat propriu.

Tot atunci el a mai solicitat statului 1,4miliaone de dolari pentru noua sa casă din Nyonkeni Palace, Africa de Sud. Doar în acel an familia regală primise de la guvernul provincial local suma de 6,8 milioane de dolari. Nici soțiile lui nu cheltuiau mai puțin. Acestea au fost des de partidele de opoziție criticate pentru zecile de mii de dolari cheltuiți pe haine și vacanțe.

În Africa de Sud, regii tradiţionali sunt recunoscuţi de Constituţie şi joacă un rol simbolic care deseori e unul puternic. El s-a implicat în promovarea comerțului și tursimului pe plan internțional.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top