Selectarea colectivă a gunoaielor nu se face în România doar 10%. Aceasta poate dăuna sănătății populației
Sursa foto: Hepta

Știri interne

Selectarea colectivă a gunoaielor nu se face în România doar 10%. Aceasta poate dăuna sănătății populației

Selectarea gunoiul ridică din ce în ce mai multe probleme. Doar 10% din deșeurile totale sunt selectate. Depozitarea necoformă aduce un impact negativ.

Raportul realizat de Curtea de Conturi a scos la suprafață modul de colectare al gunoaielor din România. Peste 90% din deșeurile municipale sunt colectate în amestec. Acest fapt aduce un impact negativ asupra sănătății populației. Țintele propuse în ceea ce privește colectarea selectivă nu au fost atinse în 2020, iar experții se tem că nici în anul 2025 nu vor fi atinse. Inspectorii de la Curtea de Control au constatat mai multe nereguli șa modeul de colectare a gunoielor. Dacă vrei să ajuți la colectarea selectivă și la un mediu mai curat poți începe chiar acasă prin câteva metode simple.

Selectarea colectivă a gunoaielor nu se face. Din totatul deșeurilor doar 10% sunt pe categorii

Curtea de Conturi a publicat marți un document care arată principalele probleme constate în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. După din ce în ce mai mulți cetățeni se plâng de locurile ilegale de depozitare a deșeurilor încep să se ia măsuri. Gestionarea defectuoasă a deșeurilor pune în pericol și sănătatea oamenilor, poluarea fiind mai mare.

Principalele probleme sesizate în document sunt legate de procentul mic de selectare a gunoaielor. 90% din deșesurile municipale generate de populație sunt colecatate în amestec. Doar 10% din total este separat după criteriile plastic, metal, carton, gunoi menajer. O altă problemă este legată de sistemul de trasbilitate a deșeurilor.

„În prezent, România nu are un sistem de trasabilitate a deșeurilor”, fapt care sporește “riscurile majore în ceea ce privește întărirea controlului la granițe și înlăturarea riscurilor asociate practicilor clandestine cu deșeuri”, se arată în document.

Un alt subiect abordat în raport a fost legat de sancțiunile date de Garda de Mediu. În ciuda faptului că aceasta a constatat mai multe situații în care s-au încălcat legile sancțiunile au fost foarte mici. Cei de la Curtea de Control acuză Garda de Mediu că nu a încadrat corespunzător faptele în conformitate cu gravitatea acestora și legislația aferentă.

Colecatrea selectivă se poate face foarte simplu

Ce impact negativ poate avea colectarea amestecată

În urma analizei făcute de cei de la Curtea de Conturi s-a confimart că mai multe dintre unitățile administrativ-teritoriale nu realizează deloc colectarea separată. Aceste măsuri nu sunt luate cu toate că sunt incluse ca prevederi în contracte. Faptul că nu se triajă gunoiul, alături de depozitarea lui în locuri neconforme aduce un impact negativ pentru populație.

Ca urmare a acțiunilor de depoziatare necorespunzătoare aerul are de suferit, fiind înregistrate emisii poluante și gaze cu efect de seră. Apa și solul au și ele de suferit. Mai mult, biodiveristea este în mericol, multe dintre depozitele provizorii sau neconforme sunt situate în vecinătatea apelor de suprafață.

Reciclarea deșeurilor a ajuns să fie o problemă la nivel internațional. Există soluții ca fiecare să își facă propria selectare și împreună ajutăm întreg mediul. În plus, acest lucru contribuie și la salvarea anumitor plante, animale sau materiale, la prezervarea unor resurse naturale ce sunt pe punctul de a se termina. Tot ce ai nevoie sunt coșuri de gunoi separte pentru fiecare tip de deșeu. Chiar dacă nu vrei să îți cumperi mai multe coșuri te poți ajuta de pungile de carton pentru carton, o cutie metalică pentru aluminiu și alte metale.



Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top