blue-air-
Sursa foto: S WRITTLE

Economic

Blue Air a avut pierderi de 60 de milioane de euro. Compania are de gând să se listeze la Bursa de Valori București la anul

Blue Air a avut pierderi de 60 de milioane de euro. Compania se pregătește să se listeze la bursă.

Directorul geneal al companiei aeriene Blue Air, Oana Petrescu a vorbit despre impedinetele prin care operatorul aerian a trecut în ultimul an. Situația de la nivel global a blocat zborurile tuturor companiilor, iat Blue Air a înregistrat pierderi de 60 de milioane de euro în sepembrie 2020. În anul precedent compania aeriana a reușit să aibă un profit de 11 milioane de euro.

Oana Petrescu a vorbit și despre planul de a lista la Bursa de Valori București compania. În ciuda impedimentelor prin care trece operatorul aerian listarea la bursă rămâne un plan bine pus la punct. Ei preconizează că va fi posibilp ieșirea la bursa din București în octombrie 2022. Mia mult, dacă totul decurge normal să gândesc ca în următorii doi – trei ani să iasă pe bursa de la Londra.

Blue Air a avut pierderi de 60 de milioane de euro. Proiecțiile pentru anul 2021 devind foarte mult de evoluția pieței

Majoritatea operatoriilor aerieni au avur difucultăți în ultimul an. Din cauza situației globale multe zboruri au fost anulate sau înrerupte. De asemenea, oamenii au devenit mai reticienți în ceea ce privește călătoriile, iar companiile aeriene au avut de suferit.

Operatorul Blue Air se pare că este în situația în care a pierdut 60 de milioane de euro în ultimul an financiar. Pierderile au venit după un an în care compania a ajuns să fie pe plus cu un profit de 11 milioane de euro.

“Avem an financiar care se termină la 30 septembrie şi în 2020 l-am încheiat aşa cum ne aşteptam. Suntem în curs de auditare a situaţiilor noastre financiare la finele lunii septembrie 2020 şi o să ieşim cu cifrele respective când le avem. Practic, pierderea noastră a fost de peste 60 de milioane de euro. Aşa cum am prevăzut şi atunci când am făcut solicitarea de credit către stat.

Cu un an înainte devenisem profitabili, reuşisem să ajungem la un profit de 11 milioane de euro. În anul 2020 ar fi trebuit să acoperim toate pierderile din urmă date de expansiunea accelerată. Din păcate, ne-a dus în spate doi ani, dar suntem siguri că o să ne revenim”, a spus Oana Petrescu.

Compania are de gând să se listeze la Bursa de Valori București la anul. Blue Air se gândește să intre și la bursa de la Londra

Conducerea Blue Air are în plan să listeze o emisiune de obligațiuni la Bursa de Valori București. Termenul la care s-au gândit cei din companiei este în luna octombrie 2022. Ulterior ei iau în calcul și listarea la bursa de la Londra. Cel mai probabil, acest lucru va fi posibil în următorii doi – trei ani.

„Concordatul nostru preventiv a fost omologat pe 5 ianuarie 2021 şi avem 18 luni. Planul nostru este să-l închidem cât mai repede, pentru că atâta vreme cât suntem în concordat avem restricţii de finanţare şi atunci vrem să le terminăm cât mai repede. Dacă închidem concordatul în iulie 2022, putem eventual să ieşim şi cu emisiunea de obligaţiuni. Noi o plănuisem noi pentru anul 2020, dar nu s-a mai putut. Deci, am dori să ieşim din concordat în iulie, iar în octombrie să avem emisiune de obligaţiuni. Planul nostru este ca prima listare pe bursă să o facem cu aceste obligaţiuni, urmând ca într-un timeline de 2-3 ani – depinde de piaţă”,  a declarat, pentru AGERPRES, Oana Petrescu.

 În 2019 compania ajungea la 900 de zboruri săptămânale şi avea peste 25.000 de pasageri, iar acum efectuează doar 100 – 150 de zboruri. Blue Air este cea mai mare companie aeriană românească după numărul de pasageri transportaţi, cu un model de business Ultra – Low – Cost.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top