venituri cheltuieli
Sursa foto: Getty Images

Economic

Veniturile total medii lunare au fost de 5.384 lei pe gospodărie. Pe ce și-au cheltuit banii cetățenii

Românii au avut un venit mediu lunar pe gospodărie de 5.384 lei. Ei au ales să își cheltuiască banii în diferite moduri.

Veniturile totale medii lunare pe gospodărie au ajuns la 5.384 lei. Analiza a fost făcută de Institutul Național de Statistică (INS) pe trimestrul IV al anului 2020. În perioada analizată românii au avut cheltuieli de aproximativ 86% din venituri. Trebuie luat în calcul că la aceste sume se pot simți diferențe influențate de mediul de rezidență.

În trimestrul IV din anul 2020 românii au au avut cheltuieli ce se ridică la peste 50% din venit. Cei mai mulți bani s-au dus pe produsele alimentare, dar și către impozite și taxe. Cetățenii au stat departe de investițiile în imobiliare, doar 0,4% din sume s-au dus către acest sector.

Veniturile total medii lunare au fost de 5.384 lei pe gospodărie. Care a fost cea mai importantă sursă de venit

În urma datelor publicate marți de INS, veniturile medii lunare pe gospodărie din trimestrul IV al anului 202o au ajuns șa 5.383 lei. Pe persoana suma a fost apoximată la 2.099 lei. Conform datelor INS, veniturile băneşti au fost în medie de 4.997 lei lunar pe gospodărie.

Mai exact 1.949 lei pe persoană, iar veniturile în natură de 387 lei lunar pe gospodărie (151 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri. Acestea au reprezentat 68,3% din veniturile totale ale gospodăriilor.

Veniturile total medii, INS

Un alt venit suplimentar pentru cetățeni l-a reprezentat veniturile din prestaţii sociale, care au ajuns la 19,1%. De asemenea, veniturile în natură, principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii s-a ridicat la 6,2%. O sursă adiacentă de venit o reprezintă activitățile agricole independente în proporție de 1,7, iar veniturile din agricultură au ajuns la 1,6%. Veniturile  cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei au fost doar de 0,9%.

Pe ce și-au cheltuit banii cetățenii. Produsele alimentare i-au costat cel mai mult

Românii și-au cheltuit o mare sumă din venituri pe produsele alimentare. În perioada analizată cheltuielile totale per gospodărie au ajuns la 4.627 lei lunar. Asta ar însemna 1.804 lei de persoană, mai excat aproximativ 86% din nivelul veniturilor totale.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul IV 2020, în medie, 33,7% din consumul gospodăriilor. Pe lângă acestea, cetățenii au dat o mare parte din venituri pentru servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor.

Parte din sumele rămase au fost dedicate operirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc. Românii au ales să stea departe de investiții în imobiliare, iar doar 0,4% din venituri au mers către acest domeniu.

INS precizează că mediul de rezidenţă determină unele particularităţi în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum. Totodată, veniturile pe gospodărie depinde de mediul în care cetățenii locuiesc, rural, urban, provincie.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top