exportul de cereale
Sursa foto: Paradisulverde

Economic

România a ajuns pe locul al șaselea la exportul de grâu. La exportul de porumb am rămas fruntași

Datele de export privind cerealele arată că România vândut cel mai puțin din ultimiiopt ani. Seceta din 2020 își face simțită prezenta în balanța exporturilor. Țara noastră de poziționase în top trei cei mai mari exportatori de grâu din UE după anul de marketing iulie 2019 – iunie 2020. Din cauză condițiilor meteo nefavorabile au mers în spate cu aproximativ 40 de procente.

Cultura de porumb de pe plaiurile mioritice au salvat puțin statisticile. România a rămas lider privind exportul de porumb din punct de vedere al cantităților. Aproximativ 67% din cantitatea totală a anului curent de marketing a fost dusă către export.

România a ajuns pe locul al șaselea la exportul de grâu. Anul trecut valoarea exporturilot depășise 1 miliard de euro

În perioda iulie 2020 – ianuarie 2021 România a exportat peste granițele Uniunii Europene aproximativ 3,5 miliaone de tone de cereale. Mai exact, țara noastră a câstigat 658,8 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mică valoare și cantitate care merge spre export din anul 2012. Potrivit datelor cetralizate de Comisia Europeană anul trecut exoprturile au pedășit 1 miliard de euro.

Calculând și vânzările din lunile februarie, martie și până în data de 11 aprilie, exporturile României au atis 4,4 milioane de tone. Cea mai mare parte din cerealele date la export au ajuns în Iordania, mai exact 672 de mii de tone. Al doilea loc este ocupat de Arabia Saudită cu 527,2 mii de tone. O mare cantitate a ajuns și în Liban 342,4 mii de tone.

Acest an de marketing este unul dificil pentru toată Europa. Exporturile totale de grâu din UE de la începutul anului de comercializare au totalizat 20,8 milioane de tone. Cantitatea este în scădere cu 24,5% în comparație cu anul trecut.

La exportul de porumb am rămas fruntași. Grâul românesc a ajuns anul acesta cu precădere în Iordania

Seceta din anul 2020 se resimte în producția de cereale. Pe lângă acest factor de adaugă și situația cu care întreaga lume s-a confruntat inpedimente. Suntem în a doua parte a anului de marketing pentru cereale (săptămâna 32), ce se va termina în data de 30 iunie 2021. Deja se pot estima rezultatele pentru întregul an 2020 – 2021 din perspectiva exporturilor.

O veste bună vine din partea exportului de porumb. România s-a menținut pe prima poziție între statele membre din punct de vedere al cantităților exportate. În primele 32 de săptămâni ale acestui an de marketing, exporturile au totalizat peste 933.300 de tone, adică 67% din cantitatea totală exportată de UE. Cu un an în urmă, în perioada similară, exporturile României totalizau însă 2,2 milioane de tone.

Datele Comisiei Europene, România a trimis spre export mai puțin cu 42% față de aceeași perioadă a anului trecut. Țara noastră a trimis peste granițe doar 1,5 miliane de tone de grâu comun. Această cantitate a dus România pe locul al sașelea. În fața noastră sunt Franța (4,4 milioane de tone), Lituania (2,3 milioane de tone), Letonia (2 milioane de tone). De asemenea și Polonia (1,86 de milioane de tone) și Germania (1,8 milioane de tone) în condițiile în care a pornit de pe locul doi, sunt înaintea noastră. PpP

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top