Bonus de 3000 de lei la Rabla Local 2022. Care sunt condițiile

Știri interne

Bonus de 3000 de lei la Rabla Local 2022. Care sunt condițiile pentru cei care vor să scape de mașina veche

Vești bune pentru românii care vor să-și schimbe mașina. Ministrul Mediului a anunțat schimbări importante în ceea ce privește finanțarea programului Rabla Local, desfăşurat prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Iată care sunt principalele noutăți și ce trebuie să știe cei care vor să scape de mașina veche.

Bonus de 3000 de lei la Rabla Local 2022

A fost majorată contribuția financiară suportată de AFM în favoarea bugetelor locale. Ministrul Mediului a anunțat şi procentul pe care primăriile îl vor avea de suportat din bonusul de 3.000 de lei pentru casarea unei maşini vechi. Acestea fiind spuse, administrațiile locale ar urma să suporta doar 20-25% din bonusul de 3.000 de lei pentru casarea unei maşini vechi şi nu jumătate, aşa cum s-a propus iniţial.

Oficialul a precizat că se continuă programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, dar apare și acest program nou, Rabla Local.

“(…)program pe care l-am dezbătut intens la Cluj în sensul adevărat al cuvântului şi la o tonalitate mai ridicată, pentru că propunerea pe care am făcut-o primăriilor nu a fost pe placul municipalităţilor, să zic aşa, motiv pentru care vom discuta săptămâna aceasta câteva modificări. Importantă pentru noi este implicarea oraşelor â programe de îmbunătăţire a calităţii aerului”, a declarat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului spune că este nevoie de un program Rabla în care se implică activ și Primăria. Potrivit declarațiilor sale, Rabla Local o să însemne o contribuţie mai mare de la AFM, respectiv o creștere de la 50% la 75-80%.

“(…) căutăm o modalitate de decontare mult mai facilă pentru primării, pentru a evita avansarea tuturor cheltuielilor din partea primăriilor şi a degreva primăria de această problemă de cash-flow”, a mai spus Tanzcos Barna.

Ce este, de fapt, Rabla Local

Rabla Local este un program care are în vedere casarea mașinilor uzate. Prin intermediul programului, persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei, fără a fi obligați să-i folosească pentru a cumpăra o mașină nouă.

Facem precizarea că Rabla Local este un program separat față de Rabla Clasic, prin care pot cere bani de la stat pentru înlocuirea mașinilor vechi cu unele noi, mai puțin poluante, și Rabla Plus pentru cumpărarea de mașini electrice sau hibride.

Cei care vor să se înscrie în program trebuie să verifice dacă primăria de care aparțin participă la acest program și abia apoi să caseze sau să radieze mașina.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top