Acești români primesc în plus 525 de lei de la stat. Care este condiția principală

Economic

Acești români primesc în plus 525 de lei de la stat. Care este condiția principală

Acești români primesc în plus 525 de lei de la stat. Care este condiția principală

Vești bune pentru o categorie de români: statul a decis să le ofere 525 lei în plus. Este vorba despre persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin an care primesc indemnizație de șomaj. Decizia a fost luată de Camera Deputaților,  după ce s-au înregistrat 267 de voturi „pro”, 11 „contra” și o singură abținere.

Indemnizația de șomaj a fost majorată la 525 de lei lunar

În proiectul de lege se modifcă articolul 39 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. În acest sens, suma care este acordată lunar va fi egală cu valoarea indicatorului social de referință. Și în proiectul de lege adoptat se stipulează această chestiune: „Cuantumul indemnizaţiei de şomaj (…) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, şi este egal cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an”.

Așadar românii care primesc indemnizație de șomaj și au un stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni, vor beneficia de suma de 525 de lei pe lună.

În ultima perioadă rata șomajului în țara noastră a fost în scădere. În luna iulie a acestui an, aceasta diminuându-se cu 0,2 procente. Ea a scăzut de la 5,4% în luna iunie, la 5,2% în luna iulie. Numărul total de șomeri din România este era în iulie 2022 de 432.700 de persoane, cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani). Față de luna precedentă, numărul a fost în scădere.

Cu toate acestea situația șomerilor este în continuare îngrijorătoare în țara noastră. Conform ultimelor statistici, în funcție de gen, rata șomajului la bărbați este mai mare față de cea la femei cu 1,5 puncte. Totodată, în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, rata se menține ridicată, și anume de 22,8%.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top