Ministrul Energiei: România susţine plafonarea preţului gazelor ruseşti

Economic

Ministrul Energiei: România susţine plafonarea preţului gazelor ruseşti

Ministrul Energiei: România susţine plafonarea preţului gazelor ruseşti

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat astăzi, 9 septembrie, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, care s-a organizat la Bruxelles, în scopul de a găsut soluții pentru iarna care urmează. La scurt timp după această reuniune ministrul a făcut declarații importante despre plafonarea prețului la gaze și nu numai.

Ministrul Energiei susține că vrea măsuri urgente pentru stabilizarea pieței

În prezent Comisia Europeană lucrează la un set de măsuri care ar ajuta Europa să treacă peste această iarnă cu bine. Consumatorii trebuie să plătească un preț scăzut, iar acest set de măsuri se vrea a fi o soluție viabilă în acest scop. Măsurile se vor concretiza într-o propunere legislativă în a doua parte a lunii septembrie.

Astăzi ministrul Virgil Popescu a fost prezent la întrunirea de la Bruxelles și ulterior Ministerul Energie a lansat un comunicat prin care anunță că România susține plafonarea prețului gazelor rusești.

“Cu privire la măsurile de intervenţie pe termen scurt, România susţine o abordare echitabilă faţă de toate statele membre. Plafonarea preţului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susţinută de mai multe state membre, inclusiv de către România şi ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilităţii pieţei europene. În acest sens, România a subliniat importanţa activării Platformei Energetice Europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuţie echitabilă a volumelor suplimentare de gaze şi LNG atrase către UE”, potrivit comunicatului.

De asemenea România susține decuplarea preţului gazului natural de cel al energiei electrice, măsură care ar putea reduce preţul de ofertare a energiei electrice pe piaţă. De asemenea, Virgil Popescu a propus măsuri de susţinere coordonată la nivel european prin scheme de sprijin a consumatorilor energofagi ale căror costuri cu produsele energetice depăşesc un procent de 20% din costul total.

În a doua parte a întâlnirii s-a discutat și despre nivelul de prgătire pentru iarna care urmează. România se află într-o situație stabilă, cu un nivel de umplere a depozitelor de peste 76%. În continuare ne bazăm pe poducția internă.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top