Știri interne

Ion Iliescu, mesaj după moartea Reginei Elisabeta a II-a. „Am avut ocazia să o cunosc. O personalitate puternică”

Ion Iliescu, mesaj după moartea Reginei Elisabeta a II-a. „Am avut ocazia să o cunosc. O personalitate puternică”

Marea Britanie a pierdut, într-un moment delicat pentru Occident şi pentru democraţie, un lider şi un liant al solidarităţii naţionale, iar România un prieten şi un reper.

Încetarea din viaţă a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a marchează sfârşitul unei epoci istorice, plină de schimbări, în care Marea Britanie a avut de jucat un rol de primă mână. Victoria Marii Britanii în cel de-al Doilea Război Mondial, la care Regina a participat direct, ca toată generaţia din care a făcut parte, a fost începutul unor reforme economice şi sociale ce au influenţat atât continentul european, cât şi întreaga lume. Şi-a făcut datoria care-i revenea în sistemul politic britanic, fără ezitare, şi fără să se lase purtată de convingerile sale personale, oricât de greu i-a fost asta, în momente delicate din viaţă. A fost o personalitate puternică, şi complexă, dincolo de imaginea care ni se prezintă, ca de obicei, în astfel de momente”, afirmă fostul preşedinte.

El precizează că relaţiile României cu Marea Britanie au fost neaşteptat de corecte, în această lungă domnie a Reginei Elisabeta a II-a, iar Marea Britanie a fost un partener activ în efortul de industrializare şi de modernizare a economiei României, a ajutat la pregătirea unor elite intelectuale şi tehnice, a contribuit la formarea personalului necesar aderării noastre la UE şi la NATO. De asemenea, Marea Britanie este o destinaţie predilectă pentru români, în ciuda ieşirii ţării din UE.

”Am avut ocazia să o cunosc şi să discut cu Regina, dincolo de constrângerile protocolului. O personalitate puternică, deschisă către problemele care dominau agenda publică, şi cu simţul umorului. Şi care nu a uitat o clipă de interesele ţării al cărui şef de stat era! Păstrez o amintire puternică întâlnirii din 2004, în cadrul vizitei private în Marea Britanie, când Regina a oferit un dejun privat, la care a participat şi marea noastră balerină Alina Cojocaru”, subliniază Ion Iliescu.

În opinia sa, Marea Britanie a pierdut, într-un moment delicat pentru Occident, şi pentru democraţie, ca sistem politic, un lider, şi un liant al solidarităţii naţionale, iar România un prieten şi un reper.

”Transmit condoleanţele mele familiei îndoliate şi întregul meu sprijin în aceste momente dureroase. Dumnezeu s-o odihnească!”, îşi încheie Iliescu mesajul.

Suverana britanică a încetat din viaţă joi, la vârsta de 96 de ani.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top