MIRIAM MAKEBA .
Sursa foto: ROLAND GODEFROY

Media/TV

Miriam Zenzile Makeba, „Mama africa”. Povestea de la exilul din Africa la ambasador al țării

După o copilărie trăină în sărăcie aceasta a devenit o activistă care a luptat prentru drepturi egale. Miriam a devenit ambasador al bunăvoinţei pentru Africa .

Miriam Zenzile Makeba sau cunoscută drept „Mama Africa” are o poveste de viață demnă de filmele în care a jucat. Negresa s-a născut pe 4 martie 1932 în Africa de Sud și a crescut în sărăcie. Cariera muzicală început-o devreme alături de vărul ei. De aici a mai fost un singut pas până să ajungă în grațiile lui John F. Kennedy. A avut o relație bună și cu Nelson Mandela care a încurajat-o să reia legătura cu țara de bastină.

De unde începe povestea „Mamei africii”

Copilăria femeii a fost una tristă, tatăl ei a murit când aceasta eraa doar un copil. Din cauza situației finaciare precare a trebuit să locuiască cu bunica sa. Când era încă adolescentă a născut-o pe Bongi, fiica ei și singurul copil al artistei.

Miriam a devenit ambasador al bunăvoinţei pentru Africa

Miriam a început să cânte alături de vărul său și trupa acestuia, Cuban Brothers. La doar 23 de ani deja mergea în turnee în Africa de Sud, Zimbabwe şi Congo. A renunțat la trupa vărului ei și a început să cânte cu Skylarks, melodii tradiționale africane în ritmuri de jazz. Artista a cochetat cu actoria, în 1957 a avut prima apariție ăn cadrul filmului „Come Back Africa”, un documentar ce prezintă fapte sociale și comportamente umane precum rasismul. Rolul principal din „King Kong” (1959) al lui Todd Matshikiza i-a adus expunere internațioanlă.

Exilul din Africa

În 1959 a fost invitată la festivalul de film din Veneția pentru rolul din „Come Back Africa”. La puțin timp după artista a fost exilată din țara natală deoarece era un adversar activ al politicii sud-africane. Autoritățile i-au luat pașaportul, fiind primul muzican de culoare ce a părăsit Africa din cauza apartheidului. După aceasta au urmat mai mulți artisti care au avut aceeași soartă.

Aceasta a stat o perioadă la Londra, unde s-a cunsocut cu muziceanul Harry Belafont cu care a emigrat în Statele Unite ale Americii. La puțin timp după ce a ajuns în America, cei doi au cântat pentru John F. Kennedy la Madison Square Garden, cu ocazia zilei sale de naştere.

În anul 1963 a vorbit ăentru prima oară despre situația din țara de bastină la Națiunile Unite. În 1968 s-a întâlnit și s-a căsătorit cu liderul drepturilor civile, Stokely Carmichael, de care avea să divorțeze în 1973.

Omagiul și întoarcerea lui Mandela în Africa de Sud

Toată viața a luptat, iar în 1971 a vorbit din nou în calitate de delegat reprezentând Guineea la Naţiunile Unite în fața Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor. Activista a primit și premiul pentru Pace în cinstea muncii sale ca delegat.

Makeba a cântat la concertul în cinstea lui Nelson Mandela de pe stadionul Wembley din Londra. Liderul Congresului Național African a fost eliberat după 27 de ani de închisoare. Acesta a încurajat-o în nenumărate rânduri pe activistă să se întoarcă în Africa. După doi ani, acțiunile sale au dat roade, iar în anul 2001 a devenit ambasador al bunăvoinţei pentru Africa de Sud la Naţiunile Unite.

Makeba a murit pe 9 noiembrie 2008, după ce s-a îmbolnăvit în timp ce participa la un concert. Eveniment organizat pentru a-l susține pe scriitorul Roberto Saviano în poziția sa împotriva Camorra. A fost un puternic susținător al drepturilor omului și și-a continuat activismul până la ultima suflare. 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top