energia electrica s-a scumpit (1)
Sursa foto: infooradea

Economic

Energia electrică s-a scumpit cel mai mult în luna februarie. Rata inflației anuale a ajuns la 3,2 %

Energia electrică cea mai scumpă de până acum. În mai multe sectoare s-au înregistrat creșteri de preț. La ce

Românii vor trebui să plătească mai mult la electricitate. După mai multe scumpiri în diferite sectoare de bunuri și energia a atins un maxim în luna februarie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit datelor pulciate ieri de Institutului Naţional de Statistică, electricitatea are un o creștere de 17,2%.

Nici rata inflației nu se lasă mai prejos. În luna febraurie, aceasta a ajuns la 3,2% față de 2,99%. O creștere a prețurilor s-a sesizat și în rândul alimentelor.

Energia electrică, serviciile poștale s-au scumpit față de anul trecut. În ce domenii s-au înregistrat scăderi de preț

În luna februarie, energia electrică a suferit cea mai mare creștere. Comparativ cu acceași lună a anului trecut, cetățenii au trebui să plătească cu 17,2% mai mult în această lună. Nici în rândul alimentelor prețurile nu au scăzut. Cea mai mare creștere în rândul produselor s-a înregistrat a fasole boabe şi alte leguminoase (plus 16,07%) şi ulei comestibil (plus 11,45%). De asemenea, legumele și conservele de legume au crescut cu 2,35%.

Ținând cont de situația globală mai multe sectoare au avut o creștere imensă. Serviciile poștale se numără printre cele mai căutate sercivii, modul de cumpărare a oamenilor, fiind schimbat. Acestea aua vut o creștere de 4,28% . Un alt sector care a înregistrat venituri mai mari este industria conbustibililor. În aceeași perioadă și telefonia a crescut cu 9,16%, dar și serviciile de igienă și cosmetică, mai exact cu 5,89%.

Nu toate sectoarele au avit același noroc, unul dintre cele mai afectate domenii, fiind transportul aerian. Serviciile de trafic aerian a înregistrat o scădere de 19,55%. În rândul produselor alimentare, ouăle au fost mai ieftine cu 0,7%. În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, încălţămintea din piele s-a ieftinit cu 0,02%.

Rata inflației anuale a ajuns la 3,2 %

Toate aceste modificări de prețuri duc la modificarea inflației. Se poate vorbi despre inflație atunci când se înregistrează o creștere generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor, nu doar ale unor articole specifice. Mai exact coșul de cumpărături din luna februarie este mai gol cu aceeași bani. Rata inflației a ajuns la 3,2% în luna februarie a acestui an. Amintin că mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,8%, mărfurile alimentare cu 2,32%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna februarie 2021 comparativ cu luna februarie 2020 au crescut cu 3,2%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2020- februarie 2021) faţă de precedentele 12 luni (martie 2019 – februarie 2020 ), calculată pe baza IPC, este 2,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,1%”, precizează INS.

Banca Națională a României a estimat creșteri succesive până la sfârșitul anului. Astfel, se estimează o inflație de 2% până la sfârșitul trimestrului I al anului acestuia. La finalul trimestrului II rata ar ajunge cu 2,2% mai mult, până la o creștere cu 2,5% la finalul anului.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top