curs valutar

Economic

Euro a atins pragul de 4,90 lei. Purtătorul de cuvânt al BNR liniștește populația

Euro a ajuns la un nou prag istoric. Purtătorul de cuvânt al BNR face declarații.

Moneda europeană a trecut azi de pragul de 4,90 lei. Valoarea la care a ajuns astăzi euroul a atins un maxim istoric. La fel ca celelalte moende de tranzacție des folosite, moneda europeană traversează un parcurs fluctuant. Majoritatea analiștilor economici estimează că euro va oscila în acest an în jurul cotației de 4,9-4,95 lei. 

Purtătorul de cuvânt al Bănci Națioanle a României, Dan Suciu a liniștit populația într-o intervenție pentru Digi24. El susține că evoluția monedei din ultima perioadă vine pe fondul întăririi valuterol. El a încercat să liniștească cetățenii și a afirmat că populațania nu va fi afectată semnificativă.

Euro a atins pragul de 4,90 lei. Care erste cursul valutar pentru celelalte valute

Astăzi, 30.03.2021 euro a atins un nou prag maxim. După ce ieri moneda europeană a fost anunțată că a ajuns șa 4,89 lei astăzi a bătut un nou record. Euro a înregistrat o creștere și a ajuns să aibă valoarea de 4,9156 în fața leului. Pe data de 29 martie 2021 moneda a atins maximul istoric de 4,8972 lei, care a fost detronat astăzi.

Nici dolarul nu se lasă mai prejos. Moneda americană a crescut de la 4,15 lei cât era ieri la 4, 18 lei astăzi. Pe 23 martie, dolarul a atins cel mai ridicat nivel din istorie în faţa leului 4,5316 lei. Creșteri s-au resimțit și la lira sterlină. Ieri valoare monedei era de 5,74 lei, iar marți a ajuns șa 5,76 lei. Rata ROBOR la trei luni a rămas șa 1,67%, nici la rata ROBOR la șase luni nu s-au înregistrat schimbări, rămânând la 1,73%.

Aurul a scăzut la 228,4945 lei pentru un gram, faţă de 230,5418 lei pentru un gram,  nivelul din şedinţa precedentă. Pe 7 august 2020, aurul a atins un nou record în faţa leului, 271,0003 lei pentru un gram.

Purtătorul de cuvânt al BNR liniștește populația. Creșterile valutelor nu îi va afecta semnificativ pe oameni

După a fost anunțată noua valoarea a euroului, purtătorul de cuvâns Dan Suciu a avut o intervenție la Digi24 pentru a explica creșterile flctuante din ultimul timp și pentru a liniștii populația. El a explicat că valorile ridicate ale regiunilor vin pe fondul întăririi dolarului, care e la un nivel ridicat, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani față de euro. El a explicat că este o situație grea pentru BNR pentru că nu sunt activi pe piață în acest moment.

„Creșterea de la începutul anului nu este semnificativă, sunt 2-3 bani, iar acest lucru nu se vede neapărat în prețuri într-un mod semnificativ, așa încât cei câțiva lei în plus, dacă sunt, să fie un efort financiar, mai ales că anii trecuți am avut creșteri semnificative de salarii și de venituri în România. Nu cred că e un curs care să afecteze semnificativ sau sensibil veniturile populației”, a mai spus Suciu.

El a mai explicat că fluctuațiile sun flexibile, iar ei încearcă să nu ducă la o flexibilitate majoră. A conturat că existăo tensiune în societate, presiuni pe piețele externe care duc la aceste evoluții. Mai mult, majoritatea analiștilor economici estimează că euro va oscila între 4,9 – 4,95 în acest an.

În condițiile unor deficite foarte mari (importuri mult mai mari decât exporturile și un deficit fiscal ridicat), leul nu are cum intra pe o traiectorie de apreciere, așa încât Băncii Centrale nu îi rămâne decât să permită deprecieri mai lente ale monedei naționale.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top