anaf zile de concediu

Economic

Cei de la ANAF vor avea 10 zile de concediu în plus. Anul trecut s-au plătit 27 de miliarde de lei pe sporuri și ale indemnizații

Agenția Națională de Administrație Fiscală (ANAF) a anunțat printr-un document că angajașii vor benefica de zece zile de concediu în plus anul acesta. Zilele suplimentare de concediu vin pe fondul sporului acordat pentru condiții periculoase sau vătămătoare. Concediul unui anagajt este în medie de 21 de zile pe an.

În anul 2020 bugatrilor li s-au plătit în total 27 de milarde de lei pe sporuri, premii, prime și alte indemnizații. Din anul 2016 până în anul 2020 cheltuielile de personal s-au dublat pentru bugetul de stat. Din acest motiv premierul, Florin Cîșu a propus o nouă lege a salarizării la început de martie.

Cei de la ANAF vor avea 10 zile de concediu în plus. În ce temei vor benefia de zilele în plus

Potrivit unui document public cu câteva zile în urmă angajații ANAF vor benefia de zece zile în plus de odihnă în anul 2021. Ordinul a fost semnat de Mirela Călugăreanu, șefa instituției pe data de șapte aprilie 2021. Aceasta nu a iesit public să motiveze alegerea.

Potrivit documentului angajații vor beneficia de zece zile de concediu suplimentar pe an. Beneficiul vine în completarea sporului de 15% din salariul de bază pentru munca în condiții periculoase și vătămătoare. De aceste zile vot beneficia cei aproximativ 23.000 de salariați ai ANAF România.

Mirela Călugăreanu șefa instituției nu a comentat decizia, dar sindicalișitii din domeniu au fost mai vocali. Ei susțin că este o obligație legală de care mai multe angajații din mai multe domenii beneficiază.

„Se acordă pentru că sunt condiții deosebite de muncă, conform DSP. Toate instituțiile au treaba asta, la ANAF s-a constatat mai târziu. La Curtea de Conturi, de exemplu, sunt 35 de zile de concediu de odihnă anual. Nu este ceva nou la ANAF”, a declarat, pentru Libertatea, Vasile Marica, liderul Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex”.

Anul trecut s-au plătit 27 de miliarde de lei pe sporuri și ale indemnizații. Legea se modifică privind sporurile

Ordinul vine în contradicție cu decizia guvernului de a schimba sistemul de salarizare. Atunci s-a criticat faptul că multe sporuri sunt acordate nejustificat angajaților. Florin Cîţu a precizat că noua lege a salarizării va stabili indici de performanţă pentru respectivele sporuri, în sectorul public.

Anul trecut bugetarii au beneficat de sporuri, prime, premii și alte indemnizații în valoare totală de 27 de miliarde de lei. Florin Cîțu a vorbit public despre aceste sume și a spus că din anul 2016 până în 2020 sumele cheltuie s-au dublat.

Cheltuielile de personal au ajuns anul trecut la valoare de 109,38 miliarde de lei. Dintre acestea doar 10,81 miliarde d elei s-au dus pe sporuri. Sporurile reprezintă echivalentul a 9,88% din totalul cheltuielilor de personal ale statului, conform monitorizării făcute de instituție.

Cei care lucrează la stat beneficiază de spor de culculator, spor de solicitare neuropsihică, spor pentru condiții vătămătoare, de confidențialitate. Se mai adaugă și sporul de doctorat, de izolare. Un venit suplimentar la salariu îl reprezintă și sporul pentru munca cu fonduri europene, etc.

Este important de precizat că nu toți bugetarii primesc aceste sporuri, ele variind în funcție de domeniu și de locul de muncă. În schimb, toți primesc indemnizația de hrană: 347 de lei pe lună, în lpcul bonurilor de masa oferite la privat.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top